Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că a auzit tot felul de zvonuri la televiziuni despre faptul că unele corporații multinaționale și chiar naționale au stimulat propriii angajați să iasă la manifestațiile împotriva Guvernului Grindeanu.

UPDATE

Și liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu lansează critici la adresa multinaționalelor, susținând că acestea își transferă profitul în statele de origine, în timp ce firmele românești sunt ”cei mai reprezentativi contributori la bugetul de stat”.  

”Simpatic,nu? România trebuie să continue să rămână o țară prietenoasă cu capitalul străin. Dar așa cum țările occidentale își văd interesul propriu și își sprijină firmele în țările de origine sau în străinătate avem obligația, în oglindă, să o facem și noi și să sprijinim firmele românești. Acest lucru se poate face atât prin pârghii legale, cât și prin atitudine”, a scris, luni, pe Facebook, Tăriceanu, pornind de la a doua ediție a studiului ”Capitalul Privat Românesc" realizat de ZF cu sprijinul PIAROM - Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România, studiu ce arată că firmele cu capital privat româ­nesc au fost în 2015 de trei ori mai profitabile decât multi­na­țio­nale­le, cu un rezultat net (pro­fituri plus pierderi) de 27 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 551 miliarde de lei, față de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine. (Detalii, aici)

Președintele Senatului afirmă că anumite avantaje, facilități, stimulente să fie acordate și firmelor românești, iar achizițiile publice să fie orientate și către produse românești, și ”nu așa cum s-a întâmplat în 2016 când tot ajutorul de stat a fost acordat de Guvernul Cioloș în exclusivitate firmelor cu capital străin”.

”Sunt lucruri de bun simț pe care putem să le facem pentru cei care prin contributiile bugetare țin pe umerii lor greul economiei românești. Repet ceea ce spuneam și în decembrie: ajutorul de stat nu trebuie acordat în exclusivitate firmelor străine, iar povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete numai firmelor străine trebuie să se încheie. Este esențial să avem ochi și pentru ai noștri și chiar să dăm prioritate firmelor românești și capitalului românesc”, mai scrie Tăriceanu.

El își încheie postarea astfel: ”Când alții se duc să toarne hârdaie de minciuni la Înalta Poartă din Vest, unii se încăpățânează să considere că patriotismul și interesul național nu sunt valoari desuete”.

+++

"Cred că sunt puțini oameni în România care pot spune că au înțeles tot (în legătură cu protestele de stradă — n.r.). A fost mult prea complicat, au fost mult prea multe forțe interne și externe implicate, foarte mult profesionalism, putem spune că am înțeles o parte din tot ceea ce s-a întâmplat. Sunt în continuare analiști interni și externi care tot explică acele evenimente. Încet—încet, când tensiunea a început să scadă, iese la iveală adevărul și acum a început o discuție serioasă în Parlament și în presă și în medii de specialitate despre rezultatul sau efectele abrogării ordonanței 13. ( ...) A fost abrogată ordonanța 13, s-a văzut că de fapt a fost un pretext, pentru că după ce a fost abrogată demisia Guvernului se cere în continuare, după alegerile care au fost câștigate în mod democratic cu foarte puțin timp în urmă. Am văzut foarte mulți oameni supărați, și mă refer la oameni chiar și străini, sigur că mie personal mi s-a părut destul de ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale și chiar și naționale au finanțat și au stimulat și au îndemnat propriii angajați să iasă la aceste manifestații", a declarat, duminică seara, la România TV, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

El adăugat că așteaptă în continuare de la președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, informațiile care pot fi spuse public despre ce s-a întâmplat în România în ultimele săptămâni.

"Pe cât de mare a fost victoria în alegeri a PSD, pe atât de mare a fost frustrarea celor care au pierdut alegerile și, de fapt, aici se află originea acestei stări de lucruri. Dacă nu era Ordonanța 13, apărea altceva, din moment ce președintele Iohannis a spus că este hotărât să înceapă un război total cu PSD", a mai afirmat Dragnea.

Și președintele Comisiei pentru controlul SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu a susținut, recent, că există informații privind implicarea multinaționalelelor în proteste.