Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost ales, miercuri, președinte al Camerei Deputaților, iar Călin Popescu-Tăriceanu va conduce Senatul, așa cum a făcut și în precedentul Parlament.

UPDATE

Parlamentul trebuie să exercite un rol activ de control al instituțiilor de forță, deoarece unele dintre acestea au acționat în ultimii ani "ca și cum puterea lor nu are limite", a declarat și Tăriceanu.

"Parlamentul trebuie să își exercite un rol activ de control al instituțiilor de forță. Conducerea acestor instituții sau conducerile acestor instituții nu sunt alese democratic, după cum știți, și funcționarea lor este de multe ori, prin natura rolului pe care și-l asumă, netransparentă. Este o vorbă pe care o cunoașteți mulți — puterea corupe iar puterea absolută corupe absolut. Am văzut în ultimii ani cum unele instituții de forță au acționat ca și cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat, din păcate, rolul decorativ în ultimii patru ani al unor comisii parlamentare de control al instituțiilor de forță", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

"Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-și exercita rolul pe care îl are. Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să își asume reglementarea mai strictă a acestor activități, a acestor instituții și scoaterea la lumină a unor acțiuni și activități pe care acestea le desfășoară, inclusiv prin legi cum este cea privind înființarea unei autorități naționale pentru interceptarea comunicațiilor", a mai spus el.

Noul și vechiul lider al Senatului a susținut că, în legislatura 2012 — 2016, "de prea multe ori o mare parte a parlamentarilor au tăcut, de multe ori din teamă", și a adăugat că acest lucru trebuie să se schimbe.

"Sper să nu mai avem situații cum sunt cele în care Guvernul modifică în ascuns și peste noapte legi esențiale în orice democrație, cum a fost cazul codurilor. Dacă apar aceste situații, părerea mea este că Parlamentul trebuie să cenzureze Guvernul", a afirmat el.

***

Misiunea noului Parlament este de a face ordine în legislația națională iar reputația acestei instituții trebuie refăcută, a declarat, miercuri, în plen, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

"Parlamentul României este o instituție peste care ultimii ani au așternut o reputație discutabilă. Poate nemeritată, zic unii, dar în același timp este un fapt. E misiunea noastră să refacem reputația Parlamentului și nu putem face asta decât colaborând, decât lucrând cu responsabilitate civică și națională. Cred că a doua misiune esențială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislația românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea și raporturile între instituții", a susținut Dragnea, potrivit Agerpres.

El a adăugat că va iniția un proces parlamentar prin care, împreună cu instituțiile abilitate, dar în primul rând cu Guvernul, Parlamentul să facă ordine în legislație și să clarifice raporturile dintre instituții.

"Această ordine este una dintre condițiile fundamentale ale aplicării legii în România. Sunt convins că împreună putem realiza o adevărată reformă a legislației constituționale, nu avem dreptul să mai ratăm acest proiect. Ține de noi să restabilim puterea constituțională a Parlamentului și vreau să pornim împreună acest proces. Activitatea de control al instituțiilor pe care Parlamentul e abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic — Parlamentul este locul unde se naște legea, dar și locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei", a mai spus liderul PSD.

***

Dragnea a fost singura propunere pentru această funcție. 

Liviu Dragnea a fost votat de 216 deputați, în timp ce 101 au votat împotrivă.

Și la Senat a existat o singură propunere: Călin-Popescu Tăriceanu. El a fost reales în fruntea Senatului, cu 87 de voturi "pentru" și 40 "împotrivă".

După ce a fost ales, Dragnea a declarat că actualul Parlament trebuie să facă "ordine în hățisul legislativ".

Parlamentul trebuie să nu mai fie "timorat" în activitatea sa.