La Congresul de sâmbătă, delegații PSD vor alege persoanele care vor ocupa anumite funcții din conducerea partidului, dar procedura este contestată.

Comitetul Executiv al PSD se reunește vineri, la Parlament, pentru a valida lista candidaților care vor cere votul în congresul de sâmbătă. Procedura a fost contestată chiar și de către unii candidați, pe motiv că nu permite tuturor să își încerce șansa pentru funcțiile de conducere.

Poziția numărul 1 în partid, cea de președinte, deținută de Liviu Dragnea, nu este în discuție, deși liderul social-democrat spunea în trecut că va organiza acest congres extraordinar pentru ca partidul să-l reconfirme.

Pentru poziția de președinte executiv, numărul doi în partid, candidează Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu și Viorica Dăncilă, care este, de altfel și favorita lui Dragnea.

Pentru funcția de secretar general candidează actualul secretar general, Marian Neacșu, dar și secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu.

Mai mulți membri PSD au constatat noua variantă prin care vicepreședinții vor fi aleși câte doi pe regiune (un bărbat și o femeie), în timp ce alții au spus că nu este oportun acum un congres în care să fie alegeri, notează Mediafax.

„Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document - proiect de țară - în care să spunem cum gândim și cum vedem noi creșterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educației, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de țară și mai puțin pe candidaturi. Candidaturile țin de viața internă a PSD”, a spus Ecaterina Andronescu.

Dar replica lui Dragnea a venit sec: „Dacă nu suntem de acord cu niște alegeri de ce candidăm?”. Șeful PSD a amintit că procedura alegerilor interne a fost votată cu o largă majoritate în Comitetul Executiv.

„Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziția noastră în UE și proiectul de țară. Asta propun eu la acest congres. Am câteva elemente de nemulțumire, de aceea candidez”, spune Nicolae Bănicioiu, un alt candidat pentru poziția de președinte executiv.

„Sper ca cel mai bun să câștige, nu cel dorit de șefi”, a spus fostul ministru al sănătății, potrivit Digi24. Postul de televiziune susține că nimeni nu a văzut-o pe Viorica Dăncilă să-și depună dosarul la sediul PSD, deși numele ei apare printre cele ale candidaților.


Și Codrin Ștefănescu a contestat regulamentul care stă la baza organizării congresului.

„Regret faptul că Olguța Vasilescu, ce a fost târâtă cu cătușe la mâini, nu poate candida ca vicepreședinte al întregului partid, nu pentru o zonă. La fel Gabriela Firea, care îl bate în sondaje chiar și pe Iohannis”, a spus Ștefănescu.

„Dacă congresul va decide că sunt mai buni candidații propuși de Liviu Dragnea, atunci mesajul e clar că colegii de partid doresc altceva”, a adăugat actualul secretar general adjunct al PSD.

Pentru posturile de vicepreședinți candidează: Gabriela Firea, Robert Negoiță și Daniel Florea (regiunea București-Ilfov); Șerban Valeca, Adrian Țuțuianu, Cătălin Rădulescu și Carmen Dan (regiunea Muntenia); Doina Fedorovici și Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est); Gabriel Zetea și Doina Pană (regiunea Nord-Vest); Roxana Mînzatu și Bogdan Trif (regiunea Centru); Marian Oprișan și Mirela Furtună (regiunea Sud-Est); Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu (regiunea Oltenia); Natalia Intotero și Mihai Fifor (regiunea Vest).

Candidaturile trebuie validate în ședința Consiliului Executiv, care era loc vineri, începând cu ora 11.00.