Dacian Cioloș a anunțat, marți, că îl propune pe șeful Cancelariei, Dragoș Tudorache, pentru funcția de ministru de Interne. Premierul a explicat că un interimat ar prelungi "o stare de incertitudine".

Din acest motiv, șeful Guvernului a venit cu o propunere definitivă, pe care i-o va înainta președintelui Klaus Iohannis.

Cioloș a precizat că a propus un civil "pentru cât mai multă echidistanță și echilibru, dată fiind sensibilitatea perioadei următoare". Totodată, premierul a dat asigurări că Tudorache nu va candida la parlamentarele din decembrie.

El a mai spus că nu prea a avut mult de ales, deoarece e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni de zile la un minister greu, precum cel de Interne.

Despre Petre Tobă, Dacian Cioloș a spus că este un "bun profesionist" și și-a exprimat speranța că își va "clarifica" cât mai rapid probleme cu DNA și cu acuzațiile de plagiat.

Șef al Cancelariei prim-ministrului va fi Paul Gheorghiu, actualul șef de cabinet al lui Cioloș.

Cele două propuneri vor fi trimise președintelui în cursul zilei de marți. 

Dragoș Tudorache este șeful Cancelariei prim-ministrului. El a ocupat interimar și portofoliul Comunicațiilor, din 5 iulie până în 10 august, după demisia lui Marius Bostan.

Judecător la Galați, în perioada 1997-2002, Dragoș Tudorache a lucrat ulterior pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo, apoi la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, în unitatea care se ocupa de Schengen. 

Potrivit unor surse citate de News.ro, Cioloș ar mai fi luat în calcul și alte nume, precum cel al ministrului Apărării, Mihnea Motoc, care ar fi refuzat nominalizarea. Un alt nume vehiculat a fost cel al fostului ministru al Apărării și al Internelor, Constantin Dudu Ionescu, actual consilier al președintelui Klaus Iohannis.

Petre Tobă și-a anunțat demisia joi seară, după ce DNA a cerut Procurorului general al României să solicite președintelui încuviințarea urmăririi penale în dosarul care privește activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizare a făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.

"La data de 1 aprilie 2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, explică procurorii anticorupție.