Curtea Constituțională a României a stabilit, joi, că este neconstituțională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, relatează Agerpres.

UPDATE

Potrivit unui comunicat al CCR, în ședința de joi, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor este neconstituțională.

Curtea a precizat că, potrivit articolului 76 alineatul (3) din Constituție, "la cererea Guvernului sau din proprie inițiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgență, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere".

"Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență - art. 76 alin. (3), și nu a celei generale - art.75. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art. 75 și art. 76 alin. (3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională", a indicat CCR.

Conform judecătorilor CCR, evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă "o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului și anume a caracterului său democratic".

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale articolului 1 alineatul (3) în componenta referitoare la democrație, articolului 1 alineatul (5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale articolului 75 și articolului 76 alineatul (3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.CCR a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

+++ 

Sursele citate de Agerpres au arătat că decizia a fost luată cu 6 voturi "pentru" admitere și 3 "împotrivă". 

Decizia CCR vine după mai multe excepțiile de neconstituționalitate declarate de instanțe precum Tribunalul Arad, Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Sălaj, Suceava, Timiș și Curtea de Apel Timișoara.

Peste 70 de foști parlamentari au acționat în instanță Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Legea pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobată de Parlament în februarie 2021.