Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează joi o vizită în România. În conferința de presă, cei doi au abordat chestiunea muncitorilor detașați, fără a anunța o înțelegere privind modificarea directivei.

UPDATE

În cadrul conferinței comune de presă, referindu-se la directiva privind muncitorii detașați, președintele Emmanuel Macron a declarat că există o voință comună de a lucra împreună, precizând că e sigur că se va ajunge la un acord privind modificarea legislației europene până la finalul acestui an.

El a mai explicat că revizuirea directivei și propunerile franceze nu înseamnă că transportatorii români vor fi împiedicați să lucreze în spațiul european.

În opinia sa, actuala directivă oferă un cadru prea slab, care permite companiilor din Franța să angajeze cetățeni din alte state membre, la costurile din acele state, ajungându-se astfel la o concurență neloială:

"Problema directivei privind detașarea lucrătorilor este că astăzi propune un cadru prea slab și astfel conduce ca angajatori, companii din Franța, să angajeze cetățeni din alte state europene, în general din țări cu costuri reduse, la costurile din țările de origine. Astfel, venind în contradicție cu ideea pieței unice, făcând o concurență neloială lucrătorilor francezi și doresc să punem capăt acestui sistem, care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene și este de neînțeles pentru concetățenii noștri. Așadar, trebuie să ajungem la un nou acord pentru ca următoarea directivă să limiteze perioada de timp în care se poate detașa un lucrător, să întărească constrângerile, aceeași muncă să fie remunerată în mod egal în aceeași țară și să întărească și partea de control și am reamintit că vom întări Parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferm să poată fi activat".  

Întrebat dacă va exista un Frexit în cazul în care Parisul nu obține modificarea directivei, Macron a exclus acest lucru.

Liderul francez a explicat că obiecțiile Parisului nu au legătură și cu transportatorii rutieri:

"Vorbim de două lucruri diferite. Franța nu scoate transportul rutier din acord. Și vom continua să vorbim despre acest lucru, dar sunt două subiecte diferite. Când vorbesc despre transportatorii rutieri francezi care recrutează români, aceștia intră în acordul pe care sper să-l obținem pentru că este vorba despre o formă de muncă detașată, lucrători detașați. Dacă un transportator rutier francez angajează la costuri salariale românești șoferi români în Franța, acest lucru intră în cadrul directivei privind transporturile și va fi acoperit de acordul la care sper să ajungem până în luna octombrie. Deci acest lucru nu a fost scos din acord. Este vorba despre problematica detașării lucrătorilor".

La rândul său, întrebat dacă s-a ajuns la un acord în această privință în cadrul convorbirilor, președintele Klaus Iohannis a spus că trebuie să se evite simplificarea lucrurilor.

 

Șeful statului a explicat că există o mare nemulțumire în Franța, deoarece sunt lucrători care aparent încearcă să eludeze sistemul, iar de cealaltă parte sunt foarte mulți est-europeni, inclusiv români, care vor să lucreze în Franța, Germania sau Spania.

"Dacă această directivă a produs astfel de disensiuni și a produs astfel de divergențe de abordare nu înseamnă că oamenii din Franța nu au dreptate sau că oamenii din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară și nu este suficient de bună. În acest sens, am fost amândoi, încă din iunie, de acord că specialiștii trebuie să discute pentru a face directiva mai clară, mai bine aplicabilă și mai eficientă pentru toată lumea", a spus Iohannis, adăugând că nimeni nu dorește să înlăture competiția sau piața liberă.

***

Una dintre chestiunile importante aflate pe agenda discuțiilor este cea a muncitorilor detașați.

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că au fost înregistrate progrese în aceste sens în cadrul convorbirilor avute cu liderii politici din Austria, Cehia și Slovacia, relatează Reuters.

După minisummit-ul care a avut loc miercuri, la Salzburg, Macron a declarat că s-au făcut progrese "reale" în vederea ajungerii la un compromis în octombrie.

Uniunea Europeană încearcă să rezolve disputele dintre statele vestice și cele estice în privința muncitorilor detașați și speră la o soluție până în luna octombrie.

Macron vrea să se renunțe la actualul sistem în care muncitorii detașați sunt trimiși în alte state membre cu contracte care trebuie să le garanteze salariul minim al țării-gazdă, dar cu taxe și contribuții sociale plătite în țara sa de origine.  

În opinia președintelui francez, sistemul creează o competiție incorectă, care afectează state bogate, precum Franța și Austria, aceasta din urmp învecinându-se cu patru state estice.

Potrivit Reuters, Macron a reușit să obțină sprijinul Cehiei și Slovaciei în această chestiune.

Mai rămân România și Bulgaria, dar momentan Bucureștiul nu dă semne că ar accepta.

***

Șeful statului francez se a întâlni cu Iohannis la Palatul Cotroceni pentru a dezbate teme legate de dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de parteneriat strategic, precum și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate, anunță Administrația Prezidențială.

Cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună, apoi Macron va merge la Palatul Victoria pentru discuția cu Mihai Tudose.

Președintele Franței se reîntâlnește cu Klaus Iohannis pentru o vizită la Muzeul Satului, apoi va participa la o recepție, la Cotroceni.

Președintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii de joi. Emmanuel Macron efectuează un turneu în Austria, România și Bulgaria, după care va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei și Spaniei.