PNL a plătit aproape 8 milioane de lei în doar două luni, cele de criză politică majoră, pentru promovarea în presă și pentru propagandă. Cel mai mare buget l-a avut PSD, peste 10 milioane de lei, scrie Europa Liberă.

PSD, sub conducerea lui Marcel Ciolacu, refuză sistematic să ofere informațiile de interes public, deși în instanță partidul pierde proces după proces. Mai mulți judecători de la Tribunalul București au decis că orice achiziție făcută de un partid care primește bani publici este una de interes public.

Nu se poate invoca așadar faptul că există contracte confidențiale sau că partidele fac raportări anuale către Autoritatea Electorală Permanentă sau Curtea de Conturi. În pofida deciziilor judecătorilor, Marcel Ciolacu și echipa sa păstrează secretul banilor publici dați presei, scrie Europa Liberă.

Criza politică de după dărâmarea guvernului Cîțu și spargerea Coaliției PNL – USR au coincis din punct de vedere financiar cu investiții masive făcute de principalele două partide, PSD și PNL, pentru promovarea în presă și propagandă.

În doar două luni, octombrie și noiembrie, partidele care formează actuala Coaliție de guvernare au aruncat în piață aproximativ 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

Europa Liberă a solicitat PNL și PSD să ofere informații de interes public despre sumele cheltuite din subvenții pentru promovarea în presă și pentru propagandă în lunile octombrie și noiembrie. Alegerea celor două partide s-a făcut pe criteriul financiar, banii folosiți depășind consistent alocările făcute de alte partide.

PSD nu a răspuns solicitării, iar la precedentele solicitări primite din partea Europei Libere a evitat să ofere informațiile cerute. De fiecare dată a specificat că Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi verifică partidul și legalitatea cheltuirii banilor.

Citiți articolul integral pe Europa Liberă.