Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de mai multe organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență pentru aprobarea PNDL 3.

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, precizează Expert Forum (EFOR), într-un comunicat.

Organizațiile consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar ”aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice”: ”Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare”.

Expert Forum subliniază faptul că ordonanța de urgență pentru acest program nu este justificată, astfel că PNDL 3 (Anghel Saligny) ar fi putut fi dezbătut în Parlament.

Totodată, EFOR reamintește că OUG 28/2013, care a reglementat PNDL 1 a fost aprobat în Parlament după doi ani, prin Legea nr. 89/2015, ceea ce este ”inadmisibil” pentru un proiect de o astfel de anvergură.