Plenul Camerei Deputaților a respins miercuri înființarea unor comisii de anchetă privind modul în care autoritățile statului român au acționat în cazul pestei porcine și intervenția brutală a jandarmeriei la protestul din 10 august.

"Toată lumea a vazut că protestul nu  fost pașnic, prin acest titlu (al proiectului de hotărâre - n.r.) certificăm această minciună", a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea referitor la comisia privind protestul din 10 august, din Piața Victoriei.

119 au votat "pentru", 137 "împotrivă", iar doi deputați s-au abținut.

Opoziția a acuzat puterea că vrea să mușamalizeze adevărul și să "acopere urmele".

Pe de altă parte, deputații PNL Dan Vîlceanu și Raluca Turcan au depus miercuri o plângere la Parchetul General împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, deoarece a refuzat să convoace sesiune extraordinară pentru a discuta despre protestul din 10 august și despre epidemia de pestă porcină. Acuzația e de abuz în serviciu.

În schimb, deputații au adoptat o propunere a lui Eugen Nicolicea de modificarea a Regulamentului Camerei. Votat cu 166 voturi "pentru", 100 "împotrivă" și o abținere, proiectul prevede sancționarea deputaților care perturbă activitățile parlamentare, insultă sau calomniază.

Astfel, vor fi interzise pancartele și bannerele. Deputații care tulbură dezbaterile din plenul Camerei Deputaților vor fi atenționați, dați afară din sala de plen sau sancționați pentru că deranjează ședința prin comportamentul sau vocabularul acestora.

Propunerea vine după ce în sesiunea trecută USR a adoptat metode inedite de a face opoziție, în condițiile în care PSD-ALDE are o majoritate de care profită pentru a face doar ce dorește coaliția de guvernare.