Grupul de inițiativă "Fără penali în funcții publice" a fost lansat luni de Uniunea Salvați România (USR), în prezența mai multor personalități din domeniul politic, cultural sau social.

"Considerăm că, în momentul de față, în societatea din România sunt suficient de mulți oameni care doresc să avem o clasă politică curată. Sunt suficient de mulți oameni care doresc să reducem cel puțin, dacă nu să eliminăm, ideea asta că a fura din bani publici este un lucru normal, ideea asta că e normal, condamnat fiind, să conduci destinele națiunii și să spui asta cu mândrie 'pentru că se poate'. Lucrul acesta poate fi oprit și inițiativa pe care o demarăm astăzi tocmai acest lucru își propune: dorim să ridicăm la nivel de principiu constituțional faptul că o persoană condamnată definitiv și irevocabil nu poate să ne reprezinte și nu poate să conducă destinele națiunii", a declarat, într-o conferință de presă, președintele USR, Dan Barna, relatează Agerpres.

El a arătat că acest principiu există în mai multe constituții europene și este un principiu prin care legea încearcă să înlocuiască un eventual deficit de morală educațională și că se așteaptă să fie strânse nu doar minimul de 500.000 de semnături pentru ca inițiativa să poate fi depusă în Parlament, dar chiar peste un milion de semnături.

"Solidaritatea noastră este indispensabilă și este forța noastră. Trebuie să fim solidari împotriva răului care ne înconjoară și ne amenință", a declarat, luni, filosoful Mihai Șora, unul dintre semnatarii inițiativei.

La rândul său, scriitorul Gabriel Liiceanu a precizat că și-a pus întrebarea cum de s-a ajuns să se pună problema "fără penali în funcții publice", deoarece, conform normalității milenare ale societăților europene, nimeni nu gândește că furtul poate să facă parte din economia de guvernare a unei societăți.

Din comitetul de inițiativă fac parte filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, avocatul Mihai Badea, juristul Eugen Vasiliu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, Eugen Iancu - președintele Asociației Colectiv, Oana Negru - manager juridic la grupul Rezistența, Mihai Tudorică - lider al grupului #Rezistența, Klaus Fabrițius - membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum și alte persoane.