Ferma de porci deținută de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a încasat subvenții de la Uniunea Europeană în valoare de peste 3.000.000 de euro în ultimii trei ani, după cum rezultă din datele furnizate HotNews.ro de APIA.

Ștefan Valentin Dragnea a preluat ferma în aprilie 2014, astfel încât doar sumele încasate în 2013, circa 700 de mii de euro, nu se pun în contul fiului lui Dragnea. 

HotNews.ro a dezvăluit, vineri, că Ștefan Valentin Dragnea a devenit, în aprilie 2014, acționar al combinatului de porci, iar, potrivit contractelor de la Registrul Comerțului, a preluat pachetul majoritar pentru doar 500 de lei (110 euro).

Ferma de porci a primit din fonduri UE și o mică parte din bugetul național cele peste patru milioane de euro, conform datelor obținute de HotNews, de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pentru următoarele investiții: îmbunătățirea spațiilor de cazare a animalelor, iluminarea saivanelor, reducerea noxelor, corectarea nivelului nitriților și nitraților din apă și compensații pentru embargo-ul impus de comunitatea internațională Rusiei.

Deși Liviu Dragnea se arată un promotor al tot ce este românesc și atacă uneori direct reglementările impuse de la Bruxelles, fiul său cumpără porci de 25 de kilograme din Olanda și Germania. Porcii sunt apoi îngrășați intensiv cu concentrate de cei 150-200 de muncitori plătiți cu salariul minim pe economie, notează publicația citată.

Carnea porcilor cumpărați din UE este vândută pe piața românească, inclusiv prin Mega Image, conform datelor de pe site-ul Romcip. În final, ferma beneficiază de subvențiile europene. 

Context:

Liviu Dragnea a propus în campania electorală creșterea subvenției la porci. Imediat după alegerile din 2016, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță care prevede acordarea a 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete.

Pe de altă parte, HotNews.ro a descoperit că mai mulți parlamentari PSD au depus în urmă cu o lună, la Senat, un proiect de lege de aprobare a "Programului carne de porc în ferme românești" prin care se acordă scheme de ajutor de stat producătorilor de carne de porc.

Programul prevede că se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași care se livrează și se clasifică în abatoare autorizate. (Detalii, aici).