Florin Cîțu a demisionat sâmbătă din funcția de președinte al Partidului Național Liberal, la doar șase luni de la instalarea în fruntea formațiunii.

Cîțu și-a anunțat demisia în fața presei, spunând că ar fi vrut să își prezinte demisia în fața colegilor pe care îi convocase la o ședință astăzi, dar aceștia nu s-au prezentat.

Liderii PNL care l-au susținut pe Cîțu în lupta cu Ludovic Orban în urmă cu doar câteva luni i-au cerut acum demisia și organizarea de urgență a unui alt Congres pentru alegerea noii conduceri.

„Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor mei. Nu s-a putut, doar am înregistrat-o la partid”, a spus Cîțu.

La ședința de Birou Executiv convocată de Florin Cîțu au fost prezenți doar Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, care a demisionat și el din funcție, Theodor Stolojan și Cristian Băcanu.

„Această ședință BEX e singura ședință statutară convocată în week-end. Rolul acestei ședințe era de a discuta cu colegii cu care am pornit la drum pentru a da un suflu PNL. Voiam să discutăm puțin și despre acțiunile mele care au fost criticate în spațiul public referitor la acest compromis cu PSD. Da, e adevărat, niciodată nu am fost confortabil cu acest compromis cu PSD”, a spus Florin Cîțu.

În 25 septembrie, Florin Cîțu, atunci aflat în poziția de prim-ministru, a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal în fața contracandidatului său, Ludovic Orban, la acea dată președintele PNL.

Cîțu era sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis, dar acesta l-a numit ulterior pe Nicolae Ciucă drept premier, în dauna lui Cîțu.

Echipa care l-a susținut atunci pe Cîțu, precum și circa 50 de lideri de filiale, au cerut în această săptămână debarcarea sa de la șefia partidului și un congres al partidului în care să îl aleagă președinte pe Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu a convocat pentru sâmbătă, la ora 12:00, Biroul Executiv al formațiunii, după ce vineri a refuzat să participe la ședința pusă la cale de liderii care îl doreau plecat. În ședința ținută vineri, aceștia au stabilit calendarul pentru un Congres extraordinar și au votat convocarea Consiliului Național al PNL duminică, de la ora 12.00.

Cîțu însă nu a recunoscut acest vot, spunând că, potrivit statutului, ședințele Biroului Executiv se convoacă de către președintele partidului.