Plenul reunit al Parlamentului trebuia să decidă joi, ora 16:00, dacă acordă sau nu votul de învestire Guvernului condus de Florin Cîțu. Între timp, Florin Cîțu și-a depus mandatul.

UPDATE 17:26 Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat pentru Mediafax că Uniunea consideră că e nevoie de un om care să poată guverna țara în situația de criză generată de coronavirus.

"Președintele trebuie să facă de urgență o propunere serioasă de premier, să fie un om care va putea să guverneze țara într-o asemenea situație de criză generată de coronavirus. Acest prim-ministru nominalizat trebuie să vină cu lista de miniștri și cu programul de guvernare în Parlament. Acum este nevoie de calm, de seriozitate, trebuie să lăsăm deoparte circul politic și să rezolvăm, de urgență, situația. Este datoria președintelui să rezolve această situație", a spus Hegedus.

17:21 ”Actul ratat al domnului Cîțu este o recunoaștere a incapacității unui partid de a propune o formulă competentă. O luăm ca atare și așteptăm ca PNL să se dea la o parte dacă nu e suficient de responsabil să își asume o situație de criză. O vorbă cinică spune că atunci când e sânge pe străzi e bine să investești în imobiliare. Exact așa arată calculul de acum al PNL: când ești în plină pandemie a coronavirusului, e bine să investești în procente electorale”, scrie eurodeputatul PLUS Dragoș Tudorache.


17:17 Victor Negrescu, eurodeputat PSD: ”În aceste momente sensibile era nevoie de mai multă #responsabilitate. Decizia de astăzi dovedește faptul că domnul Florin Cîțu a fost propus premier ca să nu treacă, ca parte a unui plan imatur și dictat doar de interese electorale”.

17:07 Marcel Ciolacu a deschis ședința plenului reunit doar pentru a anunța că Florin Cîțu și-a demis mandatul. Președintele Camerei Deputaților le-a spus deputaților și senatorilor că trebuie să stea prin București, deoarece oricând pot fi audieri în comisiile de specialitate, inclusiv sâmbătă sau duminică.

17:00 PMP îl propune premier de Traian Băsescu după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul.


16:46 ”Inadmisibil”, e reacția lui Rareș Bogdan.

 

 16:43 Am văzut astăzi niște lideri meschini, am avut o bătaie de joc la adresa jocului democratic, e rușinos pentru ce înseamnă credibilitatea României pe timp de criză, a declarat liderul USR Dan Barna: ”Părem o clasă politică schizofrenică”, e ”un blat ordinar”.

16:39 Victor Ponta spune că România are nevoie de un guvern din care să fie izgoniți ”dezertorii” de la PNL.

Liderul Pro România îl va propune la consultările de la Cotroceni tot pe Raed Arafat pentru funcția de premier.

16:30 ”Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru. Decizia președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi. Rămân la finanțe”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

 

 

16:18 Și liderul PMP, Eugen Tomac, spune că "PNL trebuie să se trezească la realitate".

"Avem datoria să punem capăt oricărei aventuri politice chiar acum. România nu poate rămâne în zona de incertitudine politică în contextul crizei de sănătate publică și a problemelor economice extrem de grave generate de aceasta. Trebuie să avem un nou Guvern – azi, mâine, până cel târziu la sfârșitul săptămânii", a scris acesta pe pagina lui de Facebook.

16:12 "E cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Vom urgenta toate audierile și votul pentru învestirea unui nou Guvern", a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

16:00 Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că decizia este o rușine pentru Iohannis și PNL.

"Este o desconsiderare a Parlamentului și o bătaie de joc. Este o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Premierul desemnat a făcut un fel de simulare de consultări, miniștrii au fost audiați și, când să vină la vot, dă bir cu fugiții. (...) E o rușine pentru Iohannis și PNL. Să revină cu picioarele pe pământ. (...) Nici în republicile bananiere nu se întâmplă acest lucru", a spus Tăriceanu.

16:00 "Nu se oprește țara din loc prin această retragere", a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman. El a reiterat că singurul care poate coagula o majoritate în jurul său este Ludovic Orban.

De asemenea, Roman a spus că decizia lui Florin Cîțu a venit după o consultare cu colegii referitoare la pandemia de coronavirus.

15:50 Răsturnare de situație înainte cu câteva minute de votul final. Florin Cîțu și-a depus mandatul, iar președintele Klaus Iohannis a luat act de decizie.

"Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri", transmite Administrația Prezidențială.

+++

Toate partidele, cu excepția PSD, au anunțat că vor vota Guvernul Cîțu, singurul motiv invocat public de ei este că România are nevoie de un Executiv cu putere deplină din cauza pandemiei de coronavirus.

După ce Curtea Constituțională a distrus scenariul alegerilor anticipate, liberalii au anunțat că vor vota și ei Guvernul Cîțu.

"Vreau să vă anunț că (...) am avut o întâlnire cu premierul și președintele partidului, Ludovic Orban, cu premierul desemnat, Florin Cîțu, și cu alți colegi din conducerea PNL, în care am luat decizia oficială ca parlamentarii PNL să fie prezenți la votul de învestitură a Guvernului Cîțu și să votăm", a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

+++

USR, PMP, ALDE, UDMR și Pro România au participat luni la consultările de la Palatul Victoria, convocate înainte de votul de învestire.

"Înclinăm foarte mult să exprimăm acest vot de susținere a Guvernului Cîțu. Este o decizie pe care o vom lua joi cu colegii, dar, la cum arată lucrurile, clar avem nevoie de un Guvern stabil", a declarat președintele USR, Dan Barna.

Și Victor Ponta a declarat că joi trebuie să se termine "joaca între politicieni".

"Cred că joi trebuie să oprim jocul. Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim că, dacă nu îl votăm pe Cîțu, înseamnă că o luăm iar de la capăt. Se numește un alt Guvern fake pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază să uităm din ce partide facem parte și să avem Guvern", a explicat și liderul Pro România, Victor Ponta.

Pe de altă parte, președintele UDMR a afirmat că formațiunea sa poate să voteze sau nu Guvernul Cîțu, decizia urmând a fi luată joi.

"Vom fi prezenți, asta este clar. Cum vom vota vom decide înainte de ședință. (...) Există posibilitatea să votăm pentru a învesti Guvernul, dar și să respingem învestirea. Trebuie să luăm o decizie", a spus Kelemen Hunor.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian speră ca liberalii să voteze și ei Guvernul Cîțu.

"Sper să nu ne pună în situația ridicolă de a vota noi în locul lor Guvernul pe care dânșii îl propun", a declarat acesta.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a explicat că toate partidele care au fost la consultări sunt de acord că "țara are nevoie rapid de un Guvern", iar el speră ca acest lucru să se întâmple joi.

De menționat faptul că PSD, invitat la consultări, a refuzat să se prezinte pentru că "are alte priorități".

Klaus Iohannis: Respect gestul politic al lui Florin Cîțu

Mai mult pe EurActiv »