Premierul Florin Cîțu le-a cerut joi miniștrilor să prezinte execuția bugetară și a subliniat că acolo unde banii nu s-au cheltuit până acum trebuie prezentate explicații "foarte bune", deoarece nu se poate ca resurse alocate să fie ținute "degeaba".

"Am văzut discuții în spațiul public despre rectificarea bugetară și aș vrea să fac câteva clarificări. Așa cum am spus și cum este în legea bugetului aprobat, la ministerele care nu au execuție bună pot să fie ajustate sumele inițiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. Ieri, am prezentat public că, la acest moment, după șase luni de zile, sunt aproape 20 de miliarde credite bugetare care nu au fost cheltuite, multe dintre ele sunt la investiții, unele sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară și acest lucru se vede la aproape toate ministerele. În același timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiți. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuțiile pe rectificarea bugetară", a explicat Cîțu, la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, citat de Agerpres.

El a susținut că sunt tot felul de zvonuri aruncate în spațiul public.

"Trebuie să ținem cont că deficitul trebuie să rămână la 7,16% din PIB sau mai mic și prin această rectificare bugetară, pentru că am avut un PIB mai mare, reușim să creștem suma din deficit să mergem spre 82 de miliarde, dar asta nu înseamnă că putem să mergem mult mai mult. La această rectificare bugetară vor fi alocate resurse spre mai multe ministere și am văzut că, fără să fiu de acord, au ieșit în spațiul public aceste informații pe care le-am transmis doar președinților de partid, dar au ieșit câteva dintre ele în spațiul public. Le voi prezenta și în spațiul public în perioada următoare, dar vreau să fie foarte clar - nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicații foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget și să le ținem acolo degeaba. Sunt ministere, și voi prezenta acest lucru în raportul semestrial, unde avem proiecte cu execuție zero, la ministere la care, am auzit tot pe surse, miniștrii care spun că au o execuție foarte bună. Nu poți să spui că ai execuție bună când ai bani alocați și ai proiecte cu execuție zero după șase luni de zile", a susținut Florin Cîțu.

Potrivit prim-ministrului, la Ministerul Transporturilor se iau bani, nu se dau. 

”Avem recorduri istorice la Transporturi și pe fonduri europene, și pe naționale. Până la urmă, varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui? Eu garantez că vom cheltui banii solicitați”, replicat ministrul Cătălin Drulă, care susține că ministerul are o execuție de 90% din fonduri naționale.

Cătălin Drulă spune că în lipsa alocării sumelor cerute vor fi probleme cu asfaltările, reparațiile drumurilor și ale căilor ferate.