Klaus Iohannis și Francois Hollande au evocat în conferința de presă de marți discuții la Bruxelles privind modul în care spațiul Schengen ar putea beneficia de contribuția aeroporturilor românești.

UPDATE:

Referitor la Schengen, Klaus Iohannis a declarat că România simte că este sprijinită de Franța în demersul său de a adera la acest spațiu.

El a reiterat faptul că România știe să-și protejeze granițele, iar aderarea sa la Schengen ar fi în beneficiul tuturor.

"România în momentul de față, din păcate, nu e încă membră a spațiului Schengen și așa trebuie să ne îngrijim noi singuri de granițele noastre dar, dacă am trage o concluzie, despre felul în care România s-a comportat în timpul crizei migrației, de exemplu, cu toată modestia, trebuie să spun că am făcut față foarte bine la această situație. Acest lucru arată că România știe foarte bine cum să apere granița externă a UE și România acționează de mult timp deja ca un membru de facto al spațiului Schengen, fiind implicată în toate formatele care se preocută de spațiul Schengen și de securitatea granițelor", a afirmat Iohannis.

 

"Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Evident că din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o dată (...) trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești",

 a mai spus președintele, subliniind că aeroporturile românești sunt "la standardele cele mai înalte europene" și "ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede, cu atât mai bine". 

România și-a propus aderarea la spațiul Schengen încă din 2001. La un momentat dat, Franța și Germania au propus varianta aderării în două etape, mai întâi cu granițele aeriene și maritime și apoi cu cele terestre. 

+++

Cei doi au pledat pentru o armată europeană comună, Iohannis precizând că aceasta nu trebuie să înlocuiască NATO, ci să vină în completarea Alianței.

+++

Un alt subiect abordat a fost cel al revizuirii Directivei lucrătorilor detașați.

"Nu putem accepta fraude, abuzuri care se pun în calea liberei circulații, este în interesul tuturor să-i pedepsim pe cei care abuzează de acest drept, dând apă la moartă pozițiilor și partidelor extremiste", a spus Hollande.

+++

Cei doi șefi de stat au discutat și despre problema romilor. 

+++

Referitor la summitul șefilor de stat și de guvern de la Bratislava, din 16 septembrie, Hollande a spus că Parisul și Bucureștiul au aceleași priorități, prima fiind protejarea cetățenilor europeni, precum și a frontierele externe.

În acest context, el a spus că trebuie discutat la Bruxelles pentru a vedea "cum pot aduce aeroporturile românești o contribuție la Schengen, prin eficacitatea lor". Hollande a subliniat faptul că România a implementat, în premieră europeană, Registrul cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european important în lupta împotriva terorismului.

+++

Președintele Francois Hollande a punctat faptul că miniștrii apărării din cele două țări vor avea consultări regulate privind apărarea Europei: "Dorim ca țările noastre să aibă o analiză comună, să avem politici comune pentru că obiectivul nostru este să avem o industrie europeană a apărării".

+++

"Avem un Parteneriat strategic aprofundat", "excepțional", a declarat președintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu Francois Hollande.

Șeful statului a afirmat că relația "foarte specială" cu Franța reprezintă "o prioritate de prim rang pentru țara noastră".

Iohannis a subliniat importanța cooperării economice, relație care "va primi un impuls suplimentar din organizarea Forumului «Parteneriatele franco-române de viitor»".

+++

Klaus Iohanis l-a decorat pe președintele francez "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Republica Franceză, pentru înțelegerea și interesul manifestate față de istoria și cultura românească".

Ordinul Național "Steaua României" este cea mai înaltă distincție a statului român, iar gradul de Colan este al șaselea în ordine crescătoare și cel mai înalt grad al acestui Ordin.

Decretul a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

Marți dimineață, președintele francez a fost primit la Palatul Cotroceni cu onoruri militare.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tête-à-tête, după care vor urma convorbiri oficiale și declarații de presă.

Un subiect foarte important al discuțiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv în pregătirea reuniunii informale în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României va sublinia "importanța unei cooperări întărite între România și Franța pe această temă și va prezenta viziunea României privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficientă, mai pragmatică, mai sigură, orientată spre rezultate concrete și mai aproape de cetățenii europeni, precum și domeniile concrete pe care ar trebui concentrată acțiunea în acest scop în perioada următoare", se arată în comunicat.

Alte subiecte care vor fi discutate în cadrul consultărilor vor privi, printre altele, securitatea internă a UE, funcționarea spațiului Schengen, cooperarea în combaterea terorismului și în domeniul securității, inclusiv în cadrul NATO, în contextul deciziilor Summitului de la Varșovia, evoluțiile din Vecinătatea Estică și Sudică.

Klaus Iohannis și Francois Hollande vor merge la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele, unde vor vizita Camera de Control Laser și vor participa la deschiderea evenimentului economic "Parteneriatele franco-române de viitor".

Tot marți, Francois Hollande și premierul Dacian Cioloș vor vizita fabrica de elicoptere Airbus România. Liderul de la Palatul Elysee are programat și un prânz oficial alături de premierul român. La sfârșitul zilei, Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat.Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Măgurele, județul Ilfov.

Incident în coloana oficială a lui Hollande

Un agent SPP a căzut cu motocicleta chiar în timp ce coloana oficială a președintelui francez intra în Parcul Carol, unde Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut. Agentul SPP nu a fost rănit.

Drum asfaltat în trei zile

Șoferii care circulă zilnic din Măgurele spre Capitală s-au obișnuit de ani de zile cu gropile, până acum drmul fiind doar cârpit. Pentru vizita președintelui François Hollande se toarnă însă un covor nou de asfalt, iar din exces de zel se asfaltează și gurile de canal, relatează Digi24.

Asfaltarea se face doar pe o bucată de șosea de 1, 2 kilometri, pe restul drumului, muncitorii plombând gropile.


Alin Vieru, director la Administrația Străzilor din București, susține că asfaltarea nu se face "neapărat pentru vizita președintelui François Hollande, cât de faptul că oricum noi avem Institutul de la Măgurele, care din câte cunosc vor finanța anumite proiecte".

"Oricum carosabilul era într-o stare deplorabilă și trebuia făcut. Despre canale știu că o să dureze la nivelul peliculei de astfalt, deci vor fi aduse la suprafață, iar în ceea ce ține de compoziție nu știu exact să vă spun acum”, a declarat Vieru.