Gabriel Oprea a depus o cerere către șeful Senatului pentru reluarea votului privind ridicarea imunității sale. Și PNL a solicitat acest lucru. Situația va fi discutată luni de către Biroul Permanent al Camerei superioare a Parlamentului.

”Vă rog să supuneți încă o dată la vot, în următoarea ședință a plenului Senatului, scrisoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin care solicită formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în dosarul 905/P/2015”, i-a scris fostul ministru de Interne președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Oprea a publicat pe Facebook cererea, precizând că nu a intenționat și nu intenționează să fugă de justiție.

”Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări și răfuieli cu substrat politic”, susține Gabriel Oprea.

El și-a schimbat poziția în contextul anunțării protestelor față de votul din Senat.

Înainte de plenul de luni, Oprea le-a trimis mai multor senatori sms-uri în care îi ruga să respingă cererea DNA în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

În plen, Oprea și-a îndemnat colegii să voteze împotriva cererii DNA, argumentând că accidentul în care a fost implicat Bogdan Gigină a fost determinat de proasta semnalizare a gropilor de pe strada Știrbei Vodă.


"Sunt un om care am căutat întotdeauna să îmi fac datoria. Aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că greșeala, ceea ce a determinat sunt cele trei gropi, care au fost prost semnalizate, și aici trebuie să se îndrepte ancheta. Vă rog să votați împotriva acestei cereri",

a afirmat Gabriel Oprea.

Marți, când s-a prezentat la ICCJ, unde avea termen într-un dosar, Gabriel Oprea a fost întrebat de jurnaliști de ce le-a cerut colegilor din Senat să îl apere și să respingă cererea DNA de începere a urmăririi penale.

"Pentru că sunt chiar nevinovat", a replicat Oprea, susținând că nu el a făcut procedurile parlamentare.

Votul din Senat a fost criticat de societatea civilă, de președintele Klaus Iohannis, precum și de ambasadorul american, Hans Klemm, și de cel britanic, Paul Brummell.

Oprea și-a schimbat brusc poziția joi, cu câteva ore înainte de protestul programat pentru ora 18:00, în fața Senatului.

El a scris pe Facebook că poate a greșit că le-a cerut colegilor să voteze împotriva cererii DNA.

”Mulți mi-au reproșat că vreau să fug de Justiție, deși nu e deloc așa. Tocmai de aceea îi voi solicita președintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA, iar pe colegi îi voi ruga să voteze pentru începerea urmăririi penale. Știu că sunt nevinovat și nu fug de Justiție”, a susținut Oprea.

Și PNL a propus reluarea votului, iar șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că votul ar trebui reluat, deși senatorii social-democrați au ascultat îndemnul lui Oprea și au blocat ancheta Direcției Naționale Anticorupție.

Se poate sau nu se poate relua votul?

În niciun caz la cererea lui Gabriel Oprea. Regulamentele parlamentare prevăd că doar un lider de grup poate cere o astfel de reluare a unui vot, în anumite condiții.

Cu toate acestea, după propunerea PNL au apărut diverse opinii privind posibilitatea reluării votului.

Liberalii se bazează pe o decizie a Curții Constituționale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituție permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului".

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri că votul poate fi reluat: ”Este un precedent, din punctul meu de vedere, pozitiv, au existat și precedente negative în cazul Șova sau legea defăimării. Nu există nicio normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată, doar deciziile CCR și hotărârile instanțelor sunt definitive și obligatorii, dar și în acest caz mai există proceduri speciale de revizuire”.

”În cazul domnului Oprea este vorba de o hotărâre a Senatului pe care nu ne împiedică nimeni și nimic să o abrogăm, decât eventual voința politică a cartelului politic care își împarte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE", a precizat, la RFI, Alina Gorghiu. 

Într-un material publicat pe contributors.ro, judecătorul Cristi Danileț susține și el că votul poate fi reluat:

 

”Dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere de urmărire penală a unui (fost) ministru parlamentar, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunț poate fi formulat de mai multe ori de către aceeași persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea urmăririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedură. Este vorba pur și simplu de o nouă procedură declanșată pentru aceeași faptă și persoană”.

În schimb, vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susține că, regulamentar, votul nu poate fi reluat.

”Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului", a declarat Chelaru, joi, pentru Agerpres.

Solicitarea PNL privind reluarea votului în cazul cererii DNA referitoare la senatorul Gabriel Oprea va fi supusă atenției Biroului permanent în ședința de luni.

Comisia juridică va fi consultată și va întocmi un raport, urmând să se stabilească ”dacă sunt întrunite condițiile regulamentare pentru reluarea votului, fiindcă este o problemă juridică, tehnică", a explicat purtătorul de cuvânt al Senatului, Andrei Alexandru.