Ambasadorul României în SUA, a declarat marți, înainte de a intra la audierile de la Comisia de Control SRI, că există un interes politic pentru a pleca din această funcție.

UPDATE

"Când l-am văzut astăzi pe George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, fugind de presă ca să scape inclusiv de întrebările despre relația cu subsemnatul, mi-am spus doar atât: "Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!”, a scris pe Facebook fostul șef al ANI Horia Georgescu. Acesta a fost și el audiat recent la Comisia SRI, susținând că Maior i-a fost prieten.

***

"Am susținut necesitatea acestor protocoale. Am susținut că Serviciul a fost în cadrul legii și puterea adevărului va prevala în fața unor alegații și calomnii care se spun în spațiul public", a precizat Maior după audieri.

Ambasadorul român a mai spus că cei care fac fel de fel de "alegații" să vină și cu dovezi și a sugerat parlamentarilor să invite la audieri și alte persoane, nominalizându-i pe Liviu Dragnea și Victor Ponta.

***

”Respect Comisia și am răspuns invitației, care are legătură cu activitatea de director, nu cu declarații diplomatice sau cu activitățile mele diplomatice. În ceea ce privește declarația pe care am făcut-o, bineînțeles că mi-o mențin. Ea este concordantă cu realitatea, cu ceea ce a declarat și Guvernul american. Consider că am spus un adevăr și consider că am lucrat în interesul național. Nu înțeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de o persoană privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declarație din partea americană care să confirme acest lucru", a declarat George Maior.

"Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcție, și văd că există, acesta este determinat de rațiuni politice carere trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomația și cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul național românesc”, a  mai declarat ambasadorul român în SUA.

Maior a precizat că luni a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul căreia a explicat "foarte detaliat argumentele care cred că reprezintă până la urmă un punct de vedere valid românesc".

George Maior a intrat de ceva timp în vizorul lui Liviu Dragnea, care a declarat în mai multe rânduri că acesta ar trebui retras de la post. Presiunile s-au intensificat după ce Maior a minimalizat scrisoarea lui Rudolph Giuliani: "Domnul Giuliani este un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din SUA. Nu știu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificați acest lucru. În orice caz, ea (scrisoarea - n.r.) este expresia unui lobby inițiat de anumite forțe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția”.

Într-un demers prea puțin obișnuit și deloc diplomatic, Ministerul de Externe a ținut să-l dojenească în public pe ambasador, lăsând impresia că acesta a exprimat o opinie ce contravine celei a statului român în această chestiune.

"Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state”, a transmis MAE pe 27 august.

După ce Giuliani a recunoscut că a fost o acțiune de lobby, Ministerul de Externe ar fi renunțat - potrivit Ziare.com - să-l mai convoace pe ambasador.

Dragnea și Tăriceanu au continuat însă să arate cu degetul spre Maior.

"Cred că, în contextul în care ambasadorul României în Statele Unite se implică în jocuri politice pe scena politică americană, luând partea unora în defavoarea altora, face o mare greșeală și acest lucru este inadmisibil pentru un ambasador. Așa cum noi avem pretenția ca ambasadorii străini acreditați la București să nu intervină în disputele de politică internă, același lucru trebuie să-l facă și ambasadorul României la Washington. Probabil că domnul Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI și făcea jocurile politice și nu se poate abține nici acolo. Din ce știu, mâine va fi chemat la Comisia de supraveghere a SRI, unde va trebui să dea o serie de explicații pe această problemă", a declarat luni, la Parlament, Călin Popescu-Tăriceanu.