Rudolph Giuliani a recunoscut pentru Politico faptul că a fost plătit pentru a-i trimite președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români. Fostul primar al New York-ului ar fi primit bani de la firma lui Louis Freeh, avocatul lui Puiu Popoviciu.

Fostul oficial american a declarat că scrisoarea despre așa-zisele abuzuri din justiția română și despre protocoalele secrete "s-a bazat pe un raport pe care l-am consultat", raport realizat de un fost director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă globală de consultanță - Freeh Group International Solutions.

”Ei îmi plătesc onorariul”, a mai recunoscut Rudolph Giuliani pentru Politico.eu, referindu-se la firma de consultanță Freeh Group International Solutions. Giuliani nu a spus însă cu cât a fost plătit sau dacă Freeh Group i-a plătit serviciile pentru un client. Fostul primar al New York-ului le-a transmis jurnaliștilor de la Politico.eu să pună întrebările firmei de consultanță, dar Freeh Group nu a răspuns la solicitările repetate ale publicației de la Bruxelles.

În prezent unul dintre avocații lui Donald Trump, Giuliani a scris președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români, cerând verificarea protocoalelor și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

În scrisoarea obținută Mediafax, Rudolph Giuliani condamnă protocoalele încheiate de Laura Codruța Kovesi și George Maior, actualul ambasador al României la Washington. Șeful echipei de avocați ai lui Trump susține că este necesară o amnistie a celor care au fost condamnați în baza acestor protocoale încheiate între Parchetul General și SRI.

Scrisoarea lui Giuliani seamănă cu un articol publicat de Forbes în care este citat Louis Freeh, care propune cinci soluții privind statul de drept din România.

Trebuie menționat că Freeh este avocatul lui Puiu Popoviciu, om de afaceri condamnat definitiv la șapte ani de închisoare și fugit la Londra.

PSD-ALDE și MAE, în ofsaid

Liviu Dragnea, Tudorel Toader, Călin Popescu-Tăriceanu și alți politicieni au sărit să susțină afirmațiile din scrisoarea lui Giuliani. Doar ambasadorul român în SUA, George Maior, a apreciat că e vorba de o acțiune de lobby. Declarația sa nu a fost pe placul MAE, care l-a certat public pe Maior, precizând că nu a exprimat poziția ministerului.

Cu câteva ore înainte de publicarea articolului din Politico,eu, liderul Senatului a declarat, la Școala Politică de Vară a Organizației Femelilor ALDE, că nu e "convins că Giuliani a făcut lobby, pentru că nu am auzit să fie angajat de cineva".

"Cred că este mai de grabă o atitudine civică și politică a unui om care a are un rol important în administrația americană, adică este unul dintre confidenții lui Trump și chiar cel care conduce echipa de avocați a lui Trump”, a declarat liderul ALDE.

După ce a aflat de declarația avocatului lui Trump, Tăriceanu a susținut că nu-i nicio problemă.

”Atâta vreme cât activitățile de lobby se desfășoară legal și sunt remunerate, nu, nu are nicio legătură. Mai mult decât atât, firmele de lobby îmbrățișează o cauză pe care urmează să o susțină oficial dacă cred în ea, ceea ce înseamnă că Giuliani, în prealabil, s-a informat despre situația din România și a făcut acest demers în cunoștință de cauză”, a declarat liderul ALDE la Mamaia, potrivit Mediafax.

Opinia lui Giuliani, contrară poziției oficiale a SUA

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la București, Donald L. Carroll, a transmis marți că Guvernul de la Washington nu comentează "opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”. Totodată, el a reamintit poziția oficială a SUA în legătură cu lupta anticorupție din România, afirmată în declarația comună a Ambasadei Statelor Unite la București și a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie.

Mai multe ambasade au precizat atunci că urmăresc ”cu atenție schimbările la codurile penal și de procedură penală” și își mențin ”îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracțiuni”.

William Jeffress Jr., partner la firma internațională de avocatură Baker Botts, s-a arătat surprins de faptul că Rudolph Giuliani a neglijat să menționeze în scrisoare că acționează în numele unui client.

"Este extrem de neobișnuit ca un avocat american să scrie președintelui unei națiuni străine pentru a oferi sfaturi cu privire la eforturile anticorupție ale acelei țări. Să facă acest lucru fără a identifica clientul sau clienții în numele căruia scrie este surprinzător", a mai spus Jeffress.

Nu în numele SUA

Rudolph Giuliani a explicat pentru New York Times că scrisoarea nu are nimic de-a face cu Guvernul SUA. El a mai spus că, deși îl reprezintă pe președintele Donald Trump, rămâne în continuare "un avocat și consultant independent".