Renew Europe neagă existența unei alianțe între extrema dreapta din România și USR PLUS, partid care este membru al formațiunii europene și al cărui co-lider, Dacian Cioloș, este șeful grupului parlamentar liberal.

Presa autohtonă a scris despre înțelegerea dintre liderii USR PLUS și cei ai AUR pentru a depune împreună o moțiune de cenzură pentru a da jos guvernul condus de Florin Cîțu.

Dar Renew Europe neagă informațiile privind un acord între cele două formațiuni.

„Nu poate exista și nu va exista nicio alianță sau înțelegere cu extrema dreaptă. Este o chestiune de principii și valori. Nu s-a discutat cu ei asupra textului”, a declarat pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al grupului de la Bruxelles.

„Textul moțiunii de cenzură a fost trimis tuturor partidelor politice reprezentate în Parlamentul României pentru a obține numărul necesar de semnături pentru a fi supusă la vot ... AUR și-a exprimat dorința de a susține moțiunea. Aceasta este propria lor decizie", a adăugat reprezentantul Renew.

Moțiunea este o inițiativă a USR PLUS, care intenționează să doboare guvernul condus de Florin Cîțu (PNL), din care face parte, conducând acum cinci ministere, la care se adaugă un post de vicepremier.

Guvernarea este în criză de când premierul l-a demis pe ministrul justiției Stelian Ion, membru al USR PLUS, pe motiv că ar fi întârziat acordarea unui aviz pentru PNDL 3, proiect cu care USR PLUS nu este de acord. La rândul său, Ion a spus că versiunea finală a planului de 10 miliarde de euro nu a ajuns la minister, iar adevăratul motiv al demiterii sale ar fi demararea procedurilor de selectare unor noi șefi pentru parchete. Între timp, Lucian Bode, ministru de interne și interimar la justiție, a oprit procedurile de selecție și a aprobat deja programul „Anghel Saligny”, care ar urma să fie adoptat de guvern în ședința de vineri.

Pe de altă parte, USR PLUS nu a dorit să depună moțiunea de cenzură pe care o anunțase deja Partidul Social Democrat (PSD).

„În loc sa susțină moțiunea, USR este mai preocupat să se alieze cu AUR, mai exact Cioloș dorește să se înfrățească cu extrema dreaptă, după ce luni de zile se tot plângeau în toată presa internațională că PSD face acest lucru”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

„Acest nou parteneriat este la fel de sănătos ca o alianță între Macron și Le Pen”, a mai spus Negrescu.

În pofida intențiilor sale de a orchestra un vot de neîncredere împotriva guvernului, USR PLUS își păstrează miniștrii în cabinet pentru moment. Cu toate acestea, Cțu, care încă are sprijinul PNL și candidează pentru a deveni președinte al partidului la alegerile interne programate pentru 25 septembrie, se gândește să îi demită dacă aceștia nu vor demisiona după depunerea moțiunii de cenzură.