Guvernul Ciucă a aprobat luni bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022. Acesta va fi votat joi în Parlament.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că bugetul va fi unul "echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung".

El a adăugat că acesta are ca scop "o viață mai bună pentru cetățenii României".

Proiectul de buget în ansamblul său poate fi consultat aici.

Bugetul pe anul 2022 vine cu bani mai puțini pentru Ministerul Energiei (-7,9%), Ministerul Finanțelor (-16%), Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (-44%), Ministerul Justiției miliarde lei (-8%), Ministerul Dezvoltării (-21,6%), Ministerul Public (-18,7%) Ministerul Sănătății (-0,1%), ANI (-6,9%) și Autoritatea Electorală Permanentă (-36,6%).

Camera Deputaților, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Afacerilor Interne se numără printre instituțiile cu un buget mai mare.

Întrebat de ce bugetul a fost adoptat fără avizul CSAT, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că avizul a fost obținut. 

Reamintim că reuniunea CSAT nu a fost anunțată oficial, astfel că nici Guvernul, nici Administrația Prezidențială nu au comunicat detalii despre o posibilă ședință a Consiliului.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că nu știe să fi avut loc vreo ședință a CSAT.

Administrația Prezidențială a informat că propunerile de buget pentru anul viitor ale instituțiilor din domeniul apărării și securității naționale au fost avizate cu acordul individual al membrilor CSAT.

Cîțu a declarat luni că PNL vrea ca pragul de 7% al investițiilor să fie respectat în proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022, dar nu este respectat.

"De ce a apărut acest prag, pentru că trebuie să știm cum a apărut acest 7% în proiectul pe buget. Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din PIB să se ducă către investiții. Nu este doar o ambiție a PNL de a avea 7% din PIB la investiții, este singurul mod prin care poți susține acel pachet social. Și am arătat că, atunci când investești, poți să ai resurse să plătești și să ai și salarii și pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre macro puternice pe termen lung", a declarat Cîțu.

Mai mult, fostul premier a explicat că a discutat cu Nicolae Ciucă și i-a spus că PNL a făcut un compromis de a guverna cu PSD, iar în acest moment nu știe dacă se mai poate face ceva.

"Va trebui să discutăm în PNL ce înseamnă acest lucru. Eu doar trag un semnal de alarmă, atunci când introduci un pachet social care are un impact social de 13 miliarde de lei fără să aloci resurse în investiții, o să ai probleme cu sustenabilitatea proiectului pe termen lung", a conchis acesta.

Florin Cîțu a mai declarat că se va discuta în partid cum vor vota parlamentarii PNL bugetul când ajunge în Parlament.

"Dacă premierul poate să-și asume acest buget, să meargă mai departe cu el, o poate face și prin asumarea răspunderii. Este decizia CCR care spune că nu se poate, dar premierul vine și își asumă, vom vedea", a completat Cîțu.

ONG-ul Funky Citizens susține că "guvernanții se grăbesc, vor vacanță, dar noi vrem dezbatere publică, nu bătaie de joc cu bugetul de stat".

"Ce-a făcut Ministerul Finanțelor Publice peste weekend? A publicat duminică, dis de dimineață, bugetul de stat.

Problema e că astăzi la prânz vor să îl treacă, ceea ce în mod evident nu lasă loc de dezbatere părților interesate. De aceea noi ne-am cerut tot ieri dreptul la dezbatere publică", se arată într-o postare pe Facebook a ONG-ului.

UPDATE: Dezbaterile în Comisii asupra bugetului național au fost programate pentru marți, iar plenul Parlamentului a fost convocat pentru joi, la ora 11:00.