Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre prin care se aplică, începând cu 1 august, noi măsuri de relaxare în contextul epidemiei COVID-19.

"Am aprobat măsurile de relaxare de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte multe. Aș menționa activitățile cultural-artistice și de divertisment organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați", a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Printre măsurile enumerate de premier se numără și cele care prevăd că activitățile din baruri, cluburi, discoteci și săli de joc pot avea loc până la capacitatea maximă a spațiului permisă în intervalul orar 05:00 - 02:00, în cazul în care incidența este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. 

Raed Arafat a anunțat că HG aprobată astăzi prevede creșterea numărului de participanți la activitățile cultural-artistice și de divertisment până la 75.000 în spațiile deschise, în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, participarea fiind condiționată de testare, vaccinare anti-COVID sau trecerea prin boală.

O altă prevedere aprobată se referă la creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 150 în spațiile închise și 200 în spațiile deschise în județele cu incidența cumulată la 14 zile care este mai mică sau egală cu 2 la mie, participarea nefiind condiționată.

În cazul în care participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală crește numărul în spațiile închise la 400, la incidență de sub sau egală cu 2 la mie, și la 300 în spațiile închise, la incidență între 2 și 3 la mia de locuitori.

Pentru aplicarea măsurilor de relaxare de la 1 august a fost stabilit un nou prag de incidență a cazurilor de COVID-19 cumulate la 14 zile de 2 la mia de locuitori, față de 3 la mie cum era până în prezent, a anunțat secretarul de stat în MAI Raed Arafat:

"Vorbim de continuarea relaxării măsurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidenței cumulate la 14 zile. Astfel avem un nou prag care a fost stabilit de 2 la mie și măsurile vor fi corelate la pragul de 2 la mie, care este sub cel care a fost înainte de 3 la mie, ca să putem să revenim în sensul dacă unele localități au incidența care continuă să crească".

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane, dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiția vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

Desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie.

De asemenea, va crește numărul de participanți la cursuri de instruire și workshop-uri până la 250 în interior și 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minim doi metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție obligatorie, dacă incidența este egală sau sub 2 la mie.

Va crește și numărul de participanți la conferințe până la 300 în spațiile închise cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie, precum și numărul de participanți la mitinguri sau demonstrații până la 500 de persoane.