Guvernul s-a reunit luni într-o ședință la Palatul Victoria în care urmează să adopte proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

UPDATE 13:15 Ședința de Guvern în care a fost adoptat proiectul de lege s-a încheiat.

Potrivit șefului Cancelariei prim-ministrul, Ionel Dancă, multe prevederi din proiectul de lege sunt chestiuni care au fost reglementate pe perioada stării de urgență și care vor fi menținute și pe perioada stării de alertă.

Astfel, s-a decis la nivelul Guvernului să fie permise activitățile de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate. De asemenea, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și în centrele comerciale, cu câteva excepții - vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă acestea se livrează la domiciliu, magazinele care au accesul asigurat direct din exterior și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Tot pe durata stării de urgență devine obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, spații comerciale, mijloace de trasnport în comun și la locul de muncă.

După 15 mai, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide etc.

Totodată, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

S-a modificat și regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al acestora este asimilat și pus în raport cu prevederile OUG 2/2001.

Proiectul integral poate fi consultat AICI.


+++

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a spus că proiectul de lege este "indispensabil" pentru a putea continua bătălia pentru apărarea sănătății și vieții cetățenilor români".

Referitor la decizia CCR privind neconstituționalitate amenzilor pe perioada stării de urgență, Orban a spus că CCR "a lipsit autoritățile de pârghiile necesare de a lupta efiecient pentru împiedicarea răspândirii epidemiei și de a putea avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-i feri pe români de riscul îmbolnăvirii". 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat că proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe duarat stării de alertă, responsabilitaea privind adoptarea sa revenind Parlamentului.

+++

INSP a postat sâmbătă în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după 15 mai.

Tot sâmbătă, MAI a publicat în trasparență decizională regulile propuse pentru a putea părăsi localitatea după 15 mai.