Guvernul a aprobat marți rectificarea bugetară, în pofida faptului că miniștrii USR PLUS și-au dat demisia.

„La baza rectificării stă o reevaluare a Produsului Intern Brut, în lumina informațiilor referitoare la creșterea economică”, a spus premierul Florin Cîțu, care a punctat că PIB este acum estimat la 1,17 mii de miliarde de lei față de 1,11 mii de miliarde la începutul anului.

„În prima parte a anului, investițiile au avut o contribuție majoră la PIB de peste 5 puncte procentuale în trimestrul 2, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice. Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% față de o estimare inițială de 4,3%”, a precizat premierul.

Deficitul bugetului general consolidat crește de la 80 de miliarde lei la 83,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă 7,13% din PIB, a mai spus Cîțu, după ședința de Guvern. Ca procent din PIB, deficitul este ușor mai mic decât în bugetul inițial, dar este mai mare în sumă absolută.

Dintre modificările incluse în proiectul de rectificare, premierul a anunțat un plus de 4,5 miliarde de lei pentru a susține sistemul de sănătate, și o creștere cu 6,6 miliarde de lei a cheltuielilor pentru investiții.

Fondul de rezervă al Guvernului este majorat cu circa 1,9 miliarde lei, astfel că bugetul Ministerului Finanțelor crește cu aproximativ 2,9 miliarde de lei, dar are loc o reducere importantă a fondurilor la Ministerul Muncii, minus 2,78 miliarde lei, deoarece guvernul consideră că revenirea pieței muncii și a încasărilor aferente la buget a diminuat necesarul de subvenționare de la bugetul de stat. Resurse în plus primesc și alte instituții, cum ar fi SRI și SIE, inclusiv pentru plata drepturilor salariale și a pensiilor.