Guvernul discută în ședința de luni o ordonanță de urgență privind elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, instrumentul prin care România va accesa fondurile puse la dispoziție de UE pentru relansare economică.

UPDATE: 

Guvernul a aprobat luni acordarea a două miliarde de lei pentru pregătirea proiectelor de atragere a fondurilor europene în perioada 2021-2027, sumă care va fi decontată de Uniunea Europeană, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, într-un briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern.

Ședința de guvern a început în jurul orei 10:30, înainte de reuniunea Parlamentului în care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Ludovic Orban.

Cabinetul dezbate luni proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, a comunicat Executivul.

„PNRR este documentul strategic al României care fundamentează prioritățile de reformă și domeniile de investiții la nivel național pentru instituirea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR). Sursa de finanțare este reprezentată de fondurile alocate pentru România în cadrul MRR și în completare din surse alocate de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

PNRR are structura, domeniile de investiții, domeniile de reformă și alte componente stabilite conform MRR și face obiectul procedurilor de negociere cu Comisia Europeană.

Ministerul Fondurilor Europene este desemnat pentru a negocia cu Comisia Europeană condițiile de acordare a fondurilor și proiectele pentru care se pot acorda acestea.

În urma negocierilor din Consiliul European, România va avea la dispoziție un buget din fonduri externe rambursabile și nerambursabile de aproape 80 miliarde de euro pentru următorii șapte ani. Din această sumă, 30,4 miliarde de euro sunt destinați instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

„Proiectul de ordonanță stabilește două categorii de măsuri importante, și anume alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor ce vor fundamenta Planul Național de Recuperare și Reziliență, iar a doua categorie de măsuri se referă la sistemul de guvernanță intern, respectiv constituirea unor structuri de specialitate la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, ca să poată monitoriza aceste proiecte și să se poată derula procesul de negociere, elaborare și aprobare a Planului Național de Recuperare și Reziliență", a susținut ministrul fondurilor europene.

Acest plan are două componente, una de investiții și una de reforme.

"Pe componenta de investiții, trebuie respectate patru cerințe principale și anume: proiectele de investiții propuse trebuie să corespundă tranziției verzi și investițiilor verzi, așa cum există acest trend la nivelul Uniunii Europene. A doua cerință este legată de digitalizare, a treia este cea corespunzătoare ameliorării stării economice a României, iar al patrulea criterii este cel de restartare a activității economice la nivel național", a continuat ministrul.

Prin proiectele aprobate luni au fost alocate fonduri pentru pregătirea de proiecte pentru o serie de domenii de investiții considerate prioritare, potrivit acestuia.

Un prim domeniu pentru care este elaborată documentația este cel de transport, care este o nevoie reală pentru România, ce va cuprinde de la investiții în autostrăzi, la investiții în calea ferată, în metrou, tren metropolitan, material rulant destinat transportului. Al doilea domeniu important pentru care Guvernul a alocat suma de 700 de milioane de lei, necesară pregătirii documentațiilor tehnico-economice este cel al schimbărilor climatice: irigații, eroziunea solului, protecție antigrindină, împăduriri.

Un alt domeniu de investiții este cel legat de mobilitate și regenerare urban, turism, cultură, eficiență energetică, campusuri școlare pentru învățământul dual și colegii cu tradiție. Pentru acestea au fost alocate 450 de milioane de lei necesare pregătirii proiectelor.

O sumă consistentă, 500 de milioane de lei, s-a alocat și pentru sănătate, în special domeniului oncologic și celui al bolilor cardiovasculare.

Alte domenii considerate prioritare sunt cercetarea, dezvoltarea infrastructurii edilitare, situațiile de urgență și digitalizarea.

Totalul bugetului pentru pregătirea proiectelor este de două miliarde de lei, adică 450 de milioane de euro, sumă care este eligibilă pentru decontare din bugetul alocat Planului Național de Recuperare și Reziliență.