Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților au votat joi Guvernul PSD-PNL-UDMR condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

UPDATE

318 parlamentari au votat ”pentru”, iar 126 ”împotrivă”. După ceremonia de învestire de la Palatul Cotroceni, Guvernul generalului Ciucă ”va intra în pâine”. Ceremonia a avut loc la 15:00.

”Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea este nevoie de un Guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest Guvern”, a declarat Klaus Iohannis la finalul ceremoniei de învestire.

Președintele a vorbit și de oportunitățile care-i așteaptă pe membrii Cabinetului Ciucă, precum Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile. Toată lumea se așteaptă la investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Și pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunități, este nevoie de un Guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest Guvern”, a spus Iohannis.

”Nu a fost simplu. Cred că nu își imaginează nimeni că a fost simplu ca, într-o coaliție, să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi”, a mai spus Klaus Iohannis, avertizând că  așteptările oamenilor sunt mari.

”Românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare. Lumea s-a săturat de crize. Lumea s-a săturat de promisiuni.Oamenii vor să vadă fapte, oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!”, a conchis el.


+++

Șeful statului a semnat decretul pentru numirea Guvernului României în următoarea componență:

* prim-ministru - Nicolae Ciucă

* vicepremier, ministrul Transporturilor și Infrastructurii - Sorin Grindeanu

* vicepremier - Kelemen Hunor

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Cseke Attila

* ministrul Finanțelor - Adrian Câciu

* ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

* ministrul Economiei - Florin Spătaru

* ministrul Antreprenoriatului și Turismului - Constantin-Daniel Cadariu

* ministrul Energiei - Virgil Popescu

* ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

* ministrul Sănătății - Alexandru Rafila

* ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor - Tanczos Barna

* ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu

* ministrul Muncii și Solidarității Sociale - Marius Budăi

* ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse - Gabriela Firea

* ministrul Culturii - Lucian Romașcanu

* ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Florin Roman

* ministrul Sportului - Eduard Novak

* ministrul Justiției - Cătălin Predoiu

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode

* ministrul Apărării Naționale - Vasile Dîncu

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu

+++

Miercuri, cei 20 de miniștri au fost audiați în Comisiile de specialitate, toți fiind avizați pozitiv. Executivul va avea și două ministere noi - Ministerul Familiei, Tinteretului și Egalității de Șanse și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Pentru ca Guvernul să fie învestit trebuie să adune cel puțin 234 de voturi favorabile. 

Acordul politic pentru formarea alianței, botezată "Coaliției Naționale pentru România", conține 12 puncte:

1. Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România - coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.

2. Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Citește și: Pe 1 noiembrie, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament 

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea 2 PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de primministru, dar au membri în Guvern.

3. Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.

4. Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.

5. Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.

6. Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.

7. Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.

8. Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite.

3 Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.

9. Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.

10. În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

11. Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

12. Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens.