Guvernul a decis să compenseze prețul la carburanți cu 50 de bani pe litru, a anunțat, joi, premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței de Guvern.

"Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburanți, am identificat cu specialiștii o măsură de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură, adoptată și de alte țări și care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și pe cea a companiilor din industria petrolieră", a anunțat Nicolae Ciucă.

El a mai spus că măsura se aplică deja în Franța și Spania.

Măsura se va aplica pe o perioadă de 3 luni, iar compensarea va fi trecută pe fiecare bon fiscal emis la alimentări.

Compensarea are un impact bugetar 2 miliarde de lei, jumătate din bani fiind din bugetul de stat, a mai spus Ciucă. Premierul a mai explicat că bugetul de investiții nu este deloc afectat, iar Guvernul își păstrează ținta de a aloca 7% din PIB pentru investiții (88 de miliarde de lei).

De asemenea, mecanismul de compensare se va aplica între distribuitorii de combustibili și ministerele de resort - Finanțe și Energie.

La finalul celor 3 luni se va analiza dacă sunt necesare și alte măsuri în acest sens.

Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PSD, formațiunea spune că a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților, respectă decizia premierului, dar crede în continuare că alternativa PSD "ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor".

În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari, mai atrage atenția PSD.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci social-democrații spun că vor reveni în Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial.