Sub pretextul amânărilor induse de președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu își instalează Guvernul cu o rapiditate demnă de Cartea Recordurilor.

Audierea a 26 de miniștri în comisii în doar jumătate de zi este fără precedent. La guvernele anterioare, chiar și instalate înainte de Crăciun, erau alocate, de obicei, două zile pentru audieri, iar ședințele comisiilor erau, uneori, chiar de durată, deși avizul acestora este doar consultativ. Acum, fiecare ministru a avut doar 30 de minute să se prezinte și să răspundă la întrebări.

Și chiar dacă liderul PSD Liviu Dragnea a spus că orice ministru respins de comisii va fi înlocuit, audierea nu a părut niciodată mai mult decât ceea ce și e, la nivelul procedurii parlamentare, o formalitate.

„Ce se întâmplă astăzi în Parlament este circ, sfidare a românilor, bătaie de joc”, spune deputatul PMP Eugen Tomac.

Dar chiar și audierile pe repede înainte nu au eliminat complet așteptatele bâlbâieli și controverse: ministrul propus al Economiei vrea să restructureze companii care nu sunt în portofoliul său, ministrul delegat pentru fonduri europene are obiective simple și puține (explicabil oarecum dat fiind că tema fondurilor europene a fost preluată de un minister mamut, cel al Dezvoltării Regionale), Meleșcanu a spus că în precedentul său mandat la șefia Ministerului de Externe a făcut tot ce a putut pentru votul din diaspora. Iar parlamentarii din opoziție nu au ratat prilejul de a sublinia că Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni nu a răspuns la niciuna dintre cele 28 de întrebări adresate.

Inevitabil, mai tot ce s-a realizat până acum va fi schimbat: Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică în decembrie Strategia Energetică 2016-2030, dar viitorul ministru simte nevoia să o revizuiască; Autoritatea Națională pentru Turism va fi desființată, urmând ca angajații să fie preluați de nou-înființatul Minister al Turismului; ministrul propus pentru Transporturi vrea să schimbe legislația privind achizițiile publice pentru lucrările mari de infrastructură.

Iar, după cum remarcă fostul jurnalist Mihai Goțiu, astăzi vicepreședinte al Senatului din partea USR, fiecare parlamentar are alocate „10 (zece) secunde... pentru a-și expune punctul de vedere în plenul reunit al celor două camere, în timpul dezbaterii programului Guvernului”.

Dezbaterea asupra programului de guvernare are alocate 78 de minute în programul Parlamentului de miercuri, iar votul asupra listei Guvernului, învestitura noului Cabinet, jurămintele depuse în fața președintelui Iohannis, ba chiar și prima ședință a noului Guvern sunt toate programate în aceeași zi de miercuri.

România nu poate decât spera ca și autostrăzile să fie construite cu aceeași grabă. Bine-ați venit în „grădina Maicii Domnului”.