Ambasada Germaniei precizează că Guvernul german s-a pronunțat astăzi, la Berlin, cu referire la evenimentele politice din România.

"În noaptea trecută, guvernul României a emis două ordonanțe de urgență pe care le cunoaștem în linii mari și care aduc modificări Codului penal, precum și amnistii penale. Este foarte evident că prin intermediul acestor decizii, guvernul României a trecut peste îndoielile majore ale președintelui României, ale justiției și ale unei largi părți a populației. Urmărim cu o oarecare îngrijorare aceste evoluții", este mesajul Guvernului de la Berlin, transmis prin intermediul Ambasadei de la București.

În acest context, Comisia Europeană a făcut deja în dimineața zilei de astăzi o declarație critică prin vicepreședintele în funcție, Timmermans, și prin președintele Jean-Claude Juncker, amintește Executivul german.

"Cred că putem afirma că aceste decizii nu reprezintă în niciun caz un semnal bun și corect, și având în vedere unele decizii iminente, la nivelul Uniunii Europene, ce privesc România. Din acest considerent, ne dorim răspunsuri clare din partea Guvernului legat de viziunea acestuia cu privire la continuarea luptei ferme împotriva corupției și la întărirea statului de drept, în aceste condiții-cadru legale schimbate", conform comunicatului.

***

Pe 27 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu cancelarul Angela Merkel, la inițiativa acesteia.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relației speciale, de natură strategică, pe care România și Germania îl împărtășesc și au discutat despre consolidarea și aprofundarea dialogului politic bilateral, cât și despre intensificarea coordonării pe teme europene.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupție în România, în scopul construcției unei democrații mature și solide. Președintele României a evidențiat natura complexă a acestui proces și a menționat și concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind  progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

La rândul său, cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România și s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.