Executivul își va asuma în Parlament răspunderea pe legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat și un proiect de modificare a OUG 114, a anunțat miercuri premierul Ludovic Orban.

UPDATE: Guvernul își va asuma răspunderea pentru buget, bugetul asigurărilor sociale și modificarea ordonanței 114 luni, în ședința comună a Parlamentului, de la ora 16,00, potrivit calendarului stabilit de birourile permanente reunite ale celor două camere. Amendamente vor putea fi depuse în dimineața zilei de luni, până la ora 10,00.

Orban a spus că decizia de asumare a răspunderii vine ca urmare a necesității ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului 2019, pentru ca fiecare companie, fiecare autoritate locală să știe la ce să se aștepte în anul următor.

Este o situație fără precedent, dat fiind că niciodată bugetul nu a fost adoptat prin procedura asumării răspunderii.

Dar premierul spune că, după cum arată programul, este foarte dificil ca bugetul să fie adoptat printr-o dezbatere normală, în Parlament, până la 31 decembrie.

„Ne aflăm într-o situație critică”, a spus Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern de miercuri. „După trei ani de harababură legislativă, fiscală... după trei ani de zile în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru grav, trebuie să dăm acest semnal către societatea românească, către toți partenerii externi, mediul de afaceri, către potențialii investitori că guvernul nostru este hotărât să își asume răspunderea să corecteze dezechilibrele fostei guvernări și are capacitatea să refacă funcționarea marilor sisteme publice - de sănătate, de educație, de justiție - și are capacitatea să relanseze marile proiecte de investiții care au fost blocate în ultimii ani”, a mai spus premierul.

El a mai spus că guvernul nu va accepta populismele PSD și nu va accepta „să facă praf bugetul”, cu referire la legile care se discută în acest moment în Camera Deputaților - reducerea ratei TVA la 16% și dublarea alocațiilor pentru copii.

Astfel, Orban critică modul în care PSD a încercat să promoveze în Parlament două legi care ar avea impact negativ asupra bugetului de 18 miliarde de lei: legea privind dublarea alocațiilor pentru copii și legea privind reducerea TVA de la 19% la 16%, care, dacă vor fi adoptate, vor majora deficitul bugetar la 5,7% din PIB, de la 3,6% din PIB, cât este prevăzut acum în proiectul de buget.

Totuși, premierul a spus că partidele din Parlament vor putea depune amendamente la proiectul de buget și că, în măsura în care produc efecte benefice, unele dintre acestea ar putea fi acceptate.