Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a acordat luni votul de înceredere pentru Guvernul PNL condus de Ludovic Orban.

UPDATE

Guvernul Orban va avea o ședință informală chiar în această seară. Președintele Klaus Iohannis va participa la ședința de Guvern. Marți va avea loc prima ședință de guvern a Cabinetului condus de Ludovic Orban. 

”Vă doresc un mandat de mare succes, chiar dacă, din păcate,  nu va fi un mandat întreg de patru ani, ci va fi un mandat ceva mai scurt dar, prin compensare, va fi mai greu. Domnule Președinte al Partidului Național Liberal Ludovic Orban, vă felicit pe dumneavoastră și pe parlamentarii PNL și pe toți cei din partid care ați reușit un lucru incredibil. Ați reușit să convingeți partidele din opoziție ca împreună că constituiți o nouă majoritate în Parlamentul României, înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD-ului și ați reușit să convingeți suficienți parlamentari pentru a vota moțiunea de cenzură, care a înlăturat de la putere guvernul eșuat pesedist, iar astăzi ați reușit, din nou, să convingeți partidele din opoziție și alți parlamentari să voteze împreună cu PNL pentru Guvernul Ludovic Orban. Este o realizare foarte mare și vreau să subliniez astăzi, aici, că ceea ce s-a întâmplat astăzi este un exercițiu autentic democratic, un guvern a fost înlăturat prin majoritatea din Parlament, un nou guvern a fost investit printr-o nouă majoritate parlamentară”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a evocat ”guvernările toxice” ale PSD, care au stricat foarte multe proiecte și foarte multe abordări ale României:

”Este foarte bine că această etapă s-a terminat astăzi și avem șansa să avem un guvern care va primi, sper, suficient sprijin în Parlament pentru a începe reconstrucția, pentru a repune România pe calea cea bună. Am mai spus-o și o să o mai spun: România putea să fie mult mai departe. România putea să aibă mai multe autostrăzi, mai multe școli, mai multe spitale, să aibă mai multe proiecte pe fonduri europene, să aibă mai multe proiecte pentru români. În ultimii 30 de ani, România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Această schimbare care s-a produs astăzi, care s-a finalizat astăzi cu succes este încununarea unei lupte de uzură duse în ultimii trei ani de mine împreună cu opoziția parlamentară și a fost încununată de succes. Însă acest succes, trebuie să fim conștienți, este un succes indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor. Românii au votat altfel decât la parlamentarele din decembrie 2016. Au votat pentru România modernă, pentru România europeană, care va fi repusă din această seară în funcțiune. Au votat românii la Referendumul din 26 mai pentru România dreaptă, pentru o justiție independentă, puternică, pentru continuarea luptei anticorupție. Iar moțiunea de cenzură, votul pe moțiunea de cenzură și pe învestitura de astăzi, vine ca răspuns la ce au dorit să ne spună românii: că s-au săturat de PSD”.

+++

La ora 19:00 va avea loc la Palatul Cotroceni ceremonia de învestire a Guvernului Orban. Imediat după votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea noului Guvern.

+++

Cu 240 de voturi "pentru", Guvernul condus de Ludovic Orban va prelua puterea executivă. Parlamentarii PSD Cristina Burciu, Marius Bota, Elena Hărătău și Eugen Gioancă au votat pentru învestirea Guvernului Orban. De asemenea, au votat și șapte parlamentari Pro România - Liviu Balint, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Emilia Meiroșu și Georgian Pop.

+++

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a declarat că nu a condus ședința plenului reunit al Parlamentului pentru a nu se crea "cea mai mică urmă de îndoială" în legătură cu corectitudinea votului.

UPDATE  15.54 A început votul final, care este secret și se exercită cu bile.

 +++

UPDATE 15.50 Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a cerut verificarea prin apel nominal a cvorumului, motivând că o parte din parlamentari au votat la începutul ședinței cu cartele, iar unii cu mâinile ridicate.

În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că solicitarea lui Alfred Simonis nu are niciun temei regulamentar.

Marius Pașcan (PMP): 

- PMP consideră că mai important decât orice este stabilitatea țării, de aceea noi vom vota deschis Guvernul. Are datoria acest Guvern să stopeze hemoragia banilor publici pe interese politice. Are datoria să considere prioritare marile proiecte de dezvoltare.

- noi nu renunțăm și cerem ca noul Guvern și Parlamentul trebuie să se întoarcă cu fața la popor. Poporul a cerut 300 de parlamentari, primari în două tururi, va trebui să oprim această hemoragie a creierelor în afara României și să oferim o relație cu Republica Moldova.

+++

Varujan Vosganian (ALDE):

- ALDE va vota acest Guvern pentur a nu risca o perioadă de instabilitate, însă profilul unora dintre miniștri declarați, declarațiile făcute de ei în trecut ne obligă să fim vigilenți pe viitor. 

- am solicitat un număr de 12 puncte pe care premierul desemnat le-a acceptat, unul dintre cele mai importante fiind cel legat de infrastructură.

- noi solicităm 4% din PIB pentru investițiile publice și să vă rog să introduceți drepturile omului în vocabularul dvs.

Varujan Pambuccian (minoritățile naționale): 

+++ 

- grupul parlamentar al minorităților naționale are 17 membri, sunt toți prezenți și vor vota.

+++

Kelemen Hunor (UDMR):

- suntem în fața unei situații inedite într-un an electoral. Suntem chemați să învestim un Guvern monocolor și minoritar. Ați dorit cu ardoare puterea Executivă, pe lângă cea prezidențială și va depinde de dvs, domnule Orban, în ce mod veți folosi această putere. Noi, UDMR, nu așteptăm minuni, ci o guvernare responsabilă, gestionarea corectă și transparentă a problemelor țării.

- mă uit la lista miniștrilor și acest lucru spune enorm de mult și poate va veni momentul când educația, cultura, transporturile nu vor fi pe ultimele locuri pe această listă. 

- dacă veți pune în aplicare legile aprobate de Parlamnet, veți aplica tratatele internaționale ratificate de România și nu veți da OUG decât în situații critice, vă vom respecta.

- aveți miniștri care au primit aviz negativ și care nu au ce căuta într-un Guvern de centru-dreapta, dar depinde de dvs. E responsabilitatea dvs, dar să nu compromiteți într-un an de zile șansele unei guvernări de centru-dreapta.

+++

Dan Barna (USR):

- USR va vota învestirea Guvernului. Ne așteptăm însă ca măsurile pe care le-am agreat să devină obiective clare și asumate de Guvernul dvs, pentru România are nevoie de multe reforme.

- e ultima zi și ultimele rămășite ale unei guvernări PSD-Dragnea care aproape au scos Românie din UE. Au performanțe de 1,8% și am văzut un spectacol grotesc în care oameni onești construiesc din bani prorpii un spital au fost batjocoriți de reprezentanții PSD.

- pentru o mână de persoane corupte, PSD a scos în stradă mii de persoane conamndate. 

- provocarea alegerile anticipate rămâne o temă importantă după prezidențiale.

- domnule Orban, votul de astăzi pe care vi-l acordă USR nu este o garanție că vom rămâne nepăsători la eventulele derapaje, la numirile unor persoane cu probleme de integritate. E nevoie să ne depesedizăm noi, ca societate.

-miza următoarei perioade este că România, la 30 de ani de la Revoluție, are șansa unui tur II la prezidențiale fără PSD.

+++

Niciun membru al Pro Europa nu a vrut să ia cuvântul.

+++

Alina Gorghiu (PNL):

- în ultmii 30 de ani au fost depuse zeci de moțiuni, dar puține au dus la schimbarea unui Guvern dezirabil. (....) România trebuie să iasă dintr-o situație politică grea. Este absolut necesar să avem de astăzi un Guvern legitim, cu capacitate de exercițiu deplină. Trenuie să terminăm cu incertitudinea, interimatul și chiar cu ping-pongul

- dacă votul va fi pozitiv, acest Guvern va intra deja în pâine și nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală. Democrația înseamnă să faci ce îți cere Constituția, chiar dacă nu îți face plăcere. Nu voiam să o văd pe doamna Dăncilă zâmbind fals în sală, dar mă așteptam ca PSD să respecte Parlamentul. Să le fie rușine.

- eu, personal, și parlamentarii PNL vom sprijini cu toată forța din Parlament Cabinetul Ludovic Orban. Este o echipă de oameni în regulă, s-a văzut în audierile din Comisii, nu vor băga capul în nisip, cum a fost regula în ultimii 3 ani.

+++

Premieru desemnat, Ludovic Orban, prezintă programul de guvernare și lista Guvernului.

Ordinea de zi a fost aprobată cu 234 de voturi.

Mai mulți parlamentari au probleme cu cartelele pentru votul electronic. 

Ședința comună a Parlamentului a început. Din Cei 465 de parlamentari, 235 s-au înregistrat ca prezenți, astfel a fost îndeplinit cvorumul.

+++

UPDATE 13.50 Înainte de ședință, prim-vicepreședintele Pro România, Daniel Constantin, a anunțat că "șase, șapte, opt" colegi de-ai lui vor vota Guvernul.

"Au fost mai mulți colegi care au fost de părere că acest Guvern trebuie învestit, după care Pro România se poate poziționa în funcție de măsurile pe care le întreprind guvernanții. (...) Din păcate nu s-a ajuns la o concluzie, majoritatea oamenilor din Pro România nu vor veni la vot, dar există oameni care vor să își exercite votul astăzi pentru învestirea Guvernului Orban. O să vedeți în sală, sunt șase, șapte, opt colegi care vor fi prezenți și vor vota pentru", a spus Constantin.

Cei șase parlamentari Pro România care votează Guvernul, potrivit unor surse, sunt: Georgian Pop, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Damian Florea, Daniel Constantin și Emilia Meirosu

Ședința comună a Parlamentului va fi condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu, după ce președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu au refuzat să o conducă în semn de boicot.

La finalul ședinței Biroului Executiv al PNL, premierul desemnat a fost întrebat pe câte voturi de la parlamentari se bazează, răspunzând: "Îmi păstrez aceeași estimare, între 237 de voturi și 243".

Referitor la informațiile apărute în spațiul public că Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin de la Pro România se numără printre cei care vor vota Guvernul, în ciuda deciziei contrare a lui Victor Ponta, șeful PNL a replicat: "În privința domnului Sorin Cîmpeanu, în privința domnului ministru Daniel Constantin, de-a lungul timpului am avut o relație cât se poate de normală și de bună".

"