Guvernul propune o creștere brută a salariului minim de aproape 11% de la 1 ianuarie 2022 și o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeași dată și pentru anii următori, a declarat marți premierul Florin Cîțu.

„Aș vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim și a formulei și a dinamicii pe următorii ani până la 1 octombrie dacă se poate. (...) Ceea ce propunem noi este o creștere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creștere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% și cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022”, a spus premierul, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat propunerea Executivului și care va fi numărul beneficiarilor.

„Varianta pe care am discutat-o cu domnul prim-ministru și suntem în măsură să o discutăm pleacă de la propunerile pe care le-au făcut, deopotrivă, sindicatele și organizațiile patronale și asigură o majorare a salariului minim brut de 10,9%, ceea ce înseamnă o majorare de la 2.300 la 2.550. Această formulă nu este inventată de noi, este o formulă predictibilă în baza căreia vor putea beneficia aproximativ 1.970.000 de oameni, care în momentul de față se află cu venituri până la acest plafon, ceea ce înseamnă 34,7% din numărul total de salariați activi", a arătat Raluca Turcan.

Impactul financiar al majorării, potrivit ei, va fi unul consistent, de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

„Majorarea pe net este de 10% și este ancorată în creșterea salariului minim, creșterea ratei inflației, creșterea reală a productivității pe persoană ocupată și, de asemenea, am luat un procent de 90% din creșterea salariului mediu în loc de 50%, cât era până acum, sau chiar 75%, cât a fost o variantă luată în discuție. Am mai introdus și un coeficient de corecție, care se stabilește ca procent în funcție de creșterea economică și este diferența dintre creșterea economică la începutul anului 2021 și cea estimată pentru sfârșitul anului 2021”, a spus Turcan.

Ea a menționat că această formulă va permite angajatorilor să-și poată face planul de afaceri din timp și va asigura o sustenabilitate a plății salariilor, plecând de la salariul minim, în timp ce oamenii pot avea o estimare a veniturilor.