Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, îi cere președintelui Comisiei Europene să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind justiția din România.

Într-o scrisoare adresată lui Jean-Claude Juncker, Krichbaum - cunoscut pentru pozițiile extrem de dure din trecut la adresa adversarilor justiției - îi cere șefului Comisiei Europene ca "în cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE".

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE, cunoscută și ca "opțiunea nucleară", de ultim resort politic, înseamna suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE pentru un stat membru. Inițierea acestei proceduri a avut loc anul trecut față de Polonia tot din cauza măsurilor din justiție, dar Comisia Europeană, statele membre și Varșovia continuă negocierile diplomatice pentru a nu se ajunge la activarea efectivă a Articolului 7. (Integral, pe HotNews.ro)

Miercuri, ministrul bavarez de Interne, Markus Söder, a respins ideea ca țări precum România și Bulgaria să adere la Zona Euro.