Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat la inaugurarea Magistralei M5 de metrou Drumul Taberei - Eroilor. La eveniment au fost prezenți și alți oficiali de la nivel înalt, publicul având acces doar de la ora 14:00.

UPDATE

"Asistăm astăzi la un moment istoric pentru tot ceea ce înseamnă transportul public de călători pentru București. Punerea în funcțiune a Magistralei M5 Drumul Taberei reprezintă de departe cea mai importantă realizare a companiei Metrorex în cei 40 de ani de activitate. Bucureștenii vor avea una dintre cele mai spectaculoase magistrale de metrou atât din punct de vedere arhitectural, cât și tehnologic", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Lucian Bode a vorbit despre Magistrala M6 care va lega Bucureștiul de Aeroportul Otopeni, afirmând că ea va intra anul viitor în lucru, când va fi semnat contractul de proiectare și execuție.

De asemenea, marți, până la ora 23:00, accesul pe noua magistrală va fi gratuit pentru toată lumea, potrivit ministrului Bode.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că "lucrurile uneori le așează Dumnezeu în așa fel încât să pară coincidență", deoarece Gabriel Mocanu era și în 2008 director al Metrorex , iar el era ministru al Transporturilor când s-a semnat contractul pentru construcția Magistralei M5.

Klaus Iohannis a felicitat Guvernului Orban pentru că s-a implicat exemplar în finalizarea metroului din Drumul Taberei.

"Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem acest lucru, este cert, după Revoluție, cea mai mare realizare de acest tip, de tip metrou, din România. Sigur, nu a fost ușor până aici și această linie risca să devină așa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar, iată, a venit un guvern hotărât, care a dorit să dovedească că și astfel de lucrări pot fi finalizate cu succes. Și iată că se inaugurează. Această realizare, cu certitudine, contribuie la îmbunătățirea vieții în București și este foarte important să se continue pe această linie. Trebuie să ajungem și cu infrastructura de transport în secolul XXI. Oamenii își doresc infrastructură, mobilitatea devine din ce în ce mai importantă pentru fiecare român și pentru asta Guvernul va trebui să insiste foarte mult – și eu voi insista foarte mult – pentru că avem nevoie de foarte multă infrastructură de transport, de comunicare, și așa mai departe", a punctat Iohannis.

Iohannis a făcut apel ca și pe noua linie de metrou oamenii să poarte mască, să păstreze distanța și igiena.

 

 

 

 

 

+++

Președintele Klaus Iohannis și oficialii guvernamentali au ajuns la metrou, aceștia urmând să facă prima călătorie pe noua magistrală. La final, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

Potrivit unei analize Mediafax, în perioada lucrărilor la metroul din Drumul Taberei au fost schimbați 17 miniștri ai Transporturilor, opt directori Metrorex și întârzieri de cinci ani. 

+++

Candidatul ALDE la Primăria Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu, spune că este o "neșansă" pentru locuitorii din Drumul Taberei și pentru toți bucureștenii că alegerile locale s-au amânat din iunie pentru final de septembrie, pentru că "avem metrou mai târziu cu câteva luni decât am fi putut avea".

El susține că "Guvernul Iohannis - Orban a amânat deschiderea pentru campania electorală sperând să mai păcălească niște votanți".

+++

Înainte cu câteva minute de inaugurarea oficială a metroului din Drumul Taberei, social-democrații au scris pe Facebook faptul că Iohannis și Orban întoarc PNL în timp: "stăpânii se dau primii cu metroul, plebea trebuie să mai aștepte".

Comentariul PSD vine în contextul în care oamenii se vor putea deplasa cu metroul din Drumul Taberei abia de la ora 14:00.

PSD acuză îi acuză pe liberalii că s-au instalat la putere în noiembrie 2019, dar n-au putut respecta termenul asumat de guvernarea PSD de a deschide noua linie de metrou în decembrie, fiind prea ocupați cu alegerile anticipate.

"După 10 luni de bâlbe, ei dau azi în funcțiune un proiect deblocat și realizat în proporție de 99% de guvernele social-democrate. Pentru asta apelează la cel mai grețos festivism posibil. Stăpânii de la PNL au rezervat metroul două ore, în exclusivitate, ca nu cumva Iohannis să respire același aer cu muritorii de rând", susține social-democrații.

Postarea PSD este însoțită de o poză în care dictatorul Nicolae Ceașescu și soția sa, Elena, au participat la deschiderea unei linii de metrou din București.

+++

"După ani de așteptare, sunt bucuros să anunț public că mâine, începând cu ora 12.00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcțiune. Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc ușor. A fost nevoie să depășim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative. Astfel, astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtășim alături de toți bucureștenii, și nu numai", a scris ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.


Ministerul Transporturilor a anunțat vineri că membrii Comisiei Centrale de Recepție la terminarea lucrărilor de la magistrala de metrou Drumul Taberei și cei ai Comisiei de Punere în Funcțiune au semnat procesele-verbale prin care magistrala va fi deschisă.

"Astăzi (vineri - n.r.) s-au semnat cele două procese-verbale de către comisiile de specialitate, și anume, cel de recepție la terminarea lucrărilor și cel de punere în funcțiune (PIF) a acestui obiectiv. După îndeplinirea tuturor procedurilor administrative, care au mai rămas de efectuat de către beneficiar,  urmează să stabilim momentul la care metroul poate fi  dat în exploatare cu călători. Suntem  acum în situația în care pot să afirm cu certitudine că în curând bucureștenii pot să folosească cel mai așteptat mijloc de transport din această zonă, și anume, metroul din drumul Taberei. A fost o muncă titanică, începută din prima zi a mandatului meu de ministru, pentru a putea să le ofer bucureștenilor, din zona Drumul Taberei și nu numai, ceea ce așteptau de atâția ani. Mulțumesc tuturor acelora care au făcut posibil să ajungem astăzi la acest deznodământ extrem de fericit pentru bucureșteni”, a declarat transmis ministrul Lucian Bode, citat într-un comunicat de presă.

Contractele pentru lucrările la metroul din Drumul Taberei au fost semnate în 2011, iar durata de execuție pentru galerii, stații și depou trebuiasă fie de 36 de luni.

Magistrala de metrou din Drumul Taberei va lega vestul Bucureștiului de centru, iar secțiunea Râul Doamnei-Eroilor va avea o lungime de 7 km, cu 10 noi stații și un depou. Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015.

De-a lungul timpului, însă, Magistrala M5 s-a confruntat cu mari probleme - probleme de avize, probleme mari de finanțare (mai ales în timpul guvernării PSD-Ponta în 2013), probleme de lucrări neprevăzute care au apărut pe parcursul execuției lucrărilor, potrivit HotNews.ro.

Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală, după cum au anunțat reprezentanții Metrorex. Acum, la testele dinamice se folosesc atât trenuri Bombardier, cât și trenuri vechi IVA.

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei - Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Bucureștiul va ajunge la 78 de kilometri de rețea și la 63 de stații de metrou.