Fostul președinte Ion Iliescu este de părere că PSD trece printr-o perioada dificilă și trăiește "cea mai mare criză a sa", iar poziția personală a lui Dragnea, cu "probleme juridice, a creat fracturi interne” în partid.

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăiește cea mai mare criză politică a sa”, admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui „poziție personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne” în PSD, scrie Le Figaro, citat de Mediafax.

De asemenea, editorialistul Thierry Portes amintește că PSD este succesorul Partidului Comunist, iar Liviu Dragnea "conduce țara în funcție de propria agendă judiciară".

„Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce țara în funcție de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureștiul, care de la 1 ianuarie va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, se supune”, comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România, țara unui singur partid”.

„Totul a început cu el și totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceaușescu în 1989 înainte de a menține controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat țării o instituție care, inclusiv în prezent, structurează România și o ancorează, mai mult decât ale țări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist - Partidul Social-Democrat (PSD). După mai multe schimbări de nume, aceasta este actuala denumire a acestei formațiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeași disciplină care le permite liderilor să își impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăți și unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuși principala forță în Parlamentul de la București. Această formațiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Și, spre deosebire de toate celelalte formațiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reușit să supraviețuiască în opoziție și să reia rapid puterea”, notează editorialistul, conform sursei citate.

Publicația notează și faptul că victoria la alegerile din 2016 îi conferă partidului aproape toată puterea. Sunt amintite și manifestațiile de stradă din România, dar și atacul lui Dragnea la adresa justiției

„Victoria partidului în ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2016 îi conferă, în regimul parlamentar român, aproape toate puterile, până la viitorul scrutin parlamentar, programat în 2020. Dar, de 22 de luni, o majoritate largă de opinii, mobilizată în manifestații care frecvent au fost de amploare, au ajuns să deteste acest PSD care a erodat sistemul judiciar și pe președintele formațiunii, Liviu Dragnea, aflat la originea atacurilor la adresa judecătorilor care îl vizează în mai multe dosare”, subliniază Le Figaro, notând că, în timp ce Liviu Dragnea ar putea ajunge la închisoare, partidul riscă să ajungă într-o situație nefavorabilă în alegerile din 2020.

Ion Iliescu mai apreciază că, în prezent, în România, în afară de PSD, "nu există alternativă, nu este nicio altă forță politică în stare să răspundă la nevoile societății”.