Președintele a atras atenția că politica externă trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, iar premierul și miniștrii prezenți la consultări au spus că e nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă.

UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă i-a explicat președintelui Klaus Iohannis că elementul principal pe care se fondează analiza privind mutarea Ambasadei din Israel e ”poziția principială și susținută constant de România în ceea ce privește soluția existenței a două state: Israel și Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate și recunoaștere reciprocă”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluție de pace care să consfințească existența a două state, Israel și Palestina și să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potențialul de a compromite procesul de pace.

”Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de președintele României”, se arată în comunicat.

+++

La întâlnirea care a avut loc în urma invitației lansate luni de Klaus Iohannis au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, na Birchall, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Klaus Iohannis a dorit explicații referitoare la decizia României, luată la nivelul MAE, de a bloca o declarație comună a UE privind ambasadele din Israel.

”În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Klaus Iohannis a atras atenția că politica externă trebuie caracterizată de ”constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică”.

”Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște”, a mai avertizat președintele, solicitând cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare.

La rândul lor, premierul Viorica Dăncilă și cei doi membri ai Guvernului au afirmat că este nevoie de ”o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României”, susține Administrația Prezidențială.