Până la 30 iunie, la 3 luni de la debutul perioadei de înscriere în Registrul electoral, figurează 1.806 cereri din partea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care și-au manifestat opțiunea de a-și exercita votul în toamnă.

1.300 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondență, iar 506 vizează organizarea de secții speciale în apropierea domiciliului sau reședinței.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că înscrierea în Registrul electoral a debutat la 1 aprilie și se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin Hotărâre de Guvern.

Cum din acest interval a trecut deja mai mult de jumătate, MAE le reamintește cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate că mai au la dispoziție aproximativ două luni pentru a se înscrie în Registrul electoral.

Totodată, MAE le reamintește tuturor alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate că, la alegerile parlamentare din acest an, au la dispoziție, în plus față de modalitatea de a-și exercita votul la secțiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale românești, două noi variante de exercitare a votului:

1. votul prin corespondență

2. votul la secții de votare speciale înființate la cererea lor, în localitățile de domiciliu sau reședință, în măsura în care există cel puțin 100 de cereri făcute de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în localitățile respective.

Atât pentru exercitarea votului prin corespondență, cât și pentru exercitarea votului la o secție specială înființată la cerere, în apropierea domiciliului/reședinței, este obligatorie înscrierea în Registrul electoral.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă tuturor românilor care doresc să-și exercite dreptul fundamental la vot la alegerile parlamentare de anul acesta să se înscrie din timp în Registru.

Conform legislației în vigoare, în lipsa înscrierii în Registrul electoral, aceștia vor putea să voteze doar la secțiile organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale românești.

Pe 21 iunie, într-o conferință de presă, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a tras un semnal de alarmă referitor la numărul mic de români care s-au înscris în Registrul Electoral. 

"Este important ca românii să cunoască aceste noutăți legislative pentru a se înscrie în Registrul Electoral și pentru a vota în străinătate, pentru a evita cozile și pentru a evita problemele care au avut loc în anii trecuți”, a afirmat Stoenescu.

MAE și AEP au lansat încă de la sfârșitul anului trecut o campanie de informare a românilor din străinătate asupra noutăților legislative, legea votului prin corespondență fiind votată în 2015.

Pentru perioada următoare, Dan Stoenescu a precizat că MAE va coordona o campanie de informare pe social media la care vor participa și misiunile noastre diplomatice.

"Această campanie va include postări adresate fiecărei comunități în parte, va fi o campanie care se va concentra pe mai multe comunități unde există foarte mulți români în străinătate”, a spus ministrul delegat.