Parlamentarii au primit, în luna februarie, indemnizații majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a creșterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Indemnizațiile brute ale deputaților au fost majorate, pentru a acoperi costul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, anunță Digi 24.

***

Potrivit unor informații obținute de Mediafax, indemnizația unui parlamentar, în data de 5 februarie, este de 9.993 lei, față de 9.143 lei luna trecută.

Majorarea este de aproximativ 800 de lei, adică aproape 10%.

Parlamentarii, ca și celelalte funcții de demnitate, au o indemnizație care se calculează înmulțindu-se coeficientul 9, stabilit în Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim, astfel încât orice majorare a salariului mediu echivalează cu o creștere a indemnizației.

Întrebat de această majorare în condițiile în care mai mulți bugetari s-au trezit cu salariile reduse, Liviu Dragnea a declarat că ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, va susține marți o conferință de presă în care va explica chestiunea noilor salarii ale bugetarilor.

El a mai spus că pentru 3% dintre angajații de la Parlament salariile scad puțin, iar pentru ceilalți - 97% - vor fi creșteri salariale.

Duminică seara, la România TV, liderul PSD a susținut că, dacă vor fi efecte negative ale legii salarizării, "nimeni nu stă pe gânduri să le rezolve".

"Dacă vor fi lucruri, efecte negative ascunse care nu au fost ascunse, nu stă nimeni pe gânduri să le rezolve, dar să ne uităm cu atenție. Dar nu sunt de acord să modificăm o lege prin care să ducem salarii ale unor funcționari la sute de milioane, nu sunt de acord. Nu sunt de acord ca un funcționar dintr-un minister să aibă salariul mai mare decât al unui ministru al Guvernului", a spus Liviu Dragnea.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a anunțat că circa 3% dintre bugetari vor primi salarii mai mici anul acesta.