Deputata USR PLUS Diana Buzoianu a anunțat marți că urmează să depună o inițiativă legislativă, în colaborare cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, pentru implementarea vizei pentru nomazii digitali în România.

Inițiativa legislativă propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România și introduce practic un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România.

"Nomazii digitali vor fi străinii care doresc să vină să călătorească și să locuiască în România, dar vor în continuare să muncească de la distanță pentru un angajator din afara României sau vor să desfășoare activități economice pentru o companie, pe care ei au înregistrat-o în afara României. Vorbim de străinii care ar veni să investească aici, să consume resurse aici, deci un instrument prin care noi de fapt să atragem resurse în economia României”, a explicat deputata Diana Buzoianu, citată într-un comunicat de presă.

Țări din întreaga lume s-au adaptat și continuă să se adapteze la realitatea lucrului de la distanță, accelerată de pandemie. Multe au introdus vize speciale pentru cei care nu trebuie să fie într-un sediu al angajatorului pentru a lucra. Există și câteva țări europene care au deja astfel de vize.

Vizele pentru nomazi digitali acoperă o zonă de vid legislativ pentru cei care nu au un contract de muncă în țara unde vor să locuiască și în același timp vor să stea în țara respectivă mai mult decât le permite o viză turistică. În plus, cu o viză turistică, ei nu ar avea voie să lucreze, cel puțin teoretic.


Dacă România atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, putem vorbi la finalul unui an de aproximativ 50 de milioane de euro aduși în economia națională, se arată în comunicatul celor doi politicieni. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a spus că inițiativa aduce România în lumea modernă și poate avea un impact foarte mare pentru economia românească.

„Unul dintre lucrurile esențiale pentru acești nomazi digitali va fi asigurarea conectivității la un standard de minim 100 Mbps, cu acoperire de 99,9% din teritoriul național. Asta în primul rând că ridică valoarea teritoriului din punct de vedere economic și creează condiții pentru acești nomazi digitali să aleagă locuri unde nu există aglomerație, poluare. E a doua mare direcție de reformă pe care am prins-o în PNRR”, a spus ministrul Ciprian Teleman.
 
”În plus, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în alte țări, unii dintre acești nomazi digitali au înființat startup-uri în țările în care au lucrat pentru o perioadă”, a mai adăugat ministrul.

Într-un Digital Nomad Index alcătuit de Circleloop (un instrument de comunicare online), România se află pe poziția a treia, după Canada și Marea Britanie, înaintea Suediei, Danemarcei și Franței. Indexul ține cont în evaluare de viteza și costurile internetului, dar și de costurile vieții și indicele de fericire al populației.

Diana Buzoianu scria, în urmă cu o lună, pe digi24.ro: „Piața muncii a cunoscut o schimbare masivă în ultimii ani  la nivel internațional în urma apariției dezvoltării și  folosirii tehnologiei pe scară largă. Se poate identifica o creștere importantă în oportunitățile profesionale desfășurate în regim de telemuncă. Contextul COVID a accentuat și mai mult acest trend, iar statisticile arată că aproape 40% din angajații din UE muncesc în regim de telemuncă în prezent.

Schimbarea de paradigmă aduce după sine noi oportunități pentru țările care își propun să atragă bani în economia lor. În ultimii ani, drept răspuns la această nouă realitate a pieței muncii, atât state membre UE, cât și state terțe au adoptat o legislație modernă prin care au promovat ‘viza pentru nomazi digitali’.”

ETIAS (The European Travel Information and Authorization System, un sistem european de scutire de vize care ar putea deveni funcțional în 2022) contabilizează sistemele de vize pentru nomazi digitali existente în Europa (Croația, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Portugaia, Islanda, Norvegia, Georgia), dar și în afara ei (în unele state americane, Australia, Mexic, Tailanda, Costa Rica, Dubai, și multe state insulare).