Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că decizia de începere a școlii pe 14 septembrie nu este una ușoară, dar este necesară.

"Avem doar câteva localități în care educația se va relua online, în altele se va relua în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și logistică. (...) Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar este important să conștientizăm că, prin repectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța celorlalți. Limitarea accesului la educație are consecințe grave", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că decizia de a deschide școlile, "deși nu este una ușoară, este corectă și necesară".

De asemenea, președintele a transmis un mesaj de apreciere autorităților locale și profesorilor care fac posibilă reluarea școlii în condiții de siguranță.

Iohannis a făcut apel la părinți să-și încurajeze copiii să meargă la școală și să le explice că pentru o perioada scurtă de timp ea "va fi diferită".

Întrebat ce note le-ar da autorităților, în condițiile în care multe școli nu au internet sau condiții decente de desfășurare a orelor, Iohannis a spus că "nu se dau note înainte de începerea școlii". El a mai adăugat că în marea majoritate a școlilor au fost rezolvate problemele.

Unde problemele nu au fost rezolvate, Klaus Iohannis promite că în zilele următoare se vor găsi soluții.

"Nu este posibil ca de aici din Capitală să se rezolve problemele de acolo. Sunt sigur că soluții se vor găsi", a mai declarat președintele statului, completând că a discutat deja de mai multe ori cu Guvernul pe această temă.

Întrebat cum crede că se vor obișnui elevii cu purtarea măștilor de protecție pe parcursul orelor, acesta a afirmat că aceștia "se obișnuiesc foarte repede, chiar și cu lucruri neplăcute”.

Klaus Iohannis a mai spus că nu ar trebui organizate festivități de deschidere a noului an școlar din cauza riscului de infectare cu COVID-19, motiv pentru care el nu va participa în acest an la niciun astfel de eveniment, ci va transmite doar un mesaj video pentru elevi și profesori.