Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care se interzic „păcănelele” în localitățile care au până în 15.000 de locuitori.

Proiectul a bătut pasul pe loc din septembrie, atunci când Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Astfel, spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot machine trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.

Se pedepsește cu o amendă între 100.000 și 200.000 de lei accesul minorilor în incinta sălilor de jocuri, în primă fază, a doua abatere fiind pedepsită cu suspendare licenței, iar a treia duce la anularea acesteia.


Inițiatorii proiectului au trecut în prevederi și faptul că licența pentru jocurile de noroc se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc.

„Dependența de păcănele este boala cu cea mai mare rată de suicid. Una din cinci persoane vrea să își ia viața”, a declarat deputata USR Diana Stoica, inițiatoare a proiectelor USR antipăcănele.

USR a depus șase proiecte de lege care vizează reglementarea industriei jocurilor de noroc: de la interzicerea totală a reclamelor la păcănele la obținerea unei autorizații de la primărie pentru funcționare și la creșterea amenzilor pentru cei care le permit minorilor să joace.