Reacția președintelui vine după ce ministrul Carmen Dan a declarat marți că i-a transmis o cerere de definitivare a mandatului lui Sebastian Cucoș în fruntea Jandarmeriei, pentru a evita situația ca instituția să rămână fără conducere.

”În acest moment, Sebastian Cucoș este inspectorul general al Jandarmeriei și, teoretic, suntem în procedura de avizare. Și astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni, de la CSAT. Noi am depus toate documentele în timp util, ca să nu ajungem în situația asta (ca Jandarmeria Română să rămână fără conducere - n.r.)”, a declarat ministrul de Interne, potrivit Mediafax. 

Întrebată de către jurnaliști dacă are informații, potrivit cărora președintele Klaus Iohannis evită să semneze avizul pentru mandatul definitiv al lui Cucoș, Carmen Dan a răspuns: ”Nu știu dacă s-a opus sau nu, știu doar că suntem în procedură. Nu am discutat cu domnul președinte”.

Șefului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, urmează să îi expire, în aceste zile, al doilea mandat de inspector general interimar al instituției. 

”Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, a replicat Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, în comunicat se arată că nici președintele, nici Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.