Președintele Klaus Iohannis a criticat dur marți, la ședința solemnă a Parlamentului cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO, guvernarea PSD și faptul că îndepărtează România de principiile democratice.

UPDATE 14.50 "Mă bucur că, la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, jumătate din parcursul nostru euroatlantic este alături de cea mai puternică alianță politico-militară din lume", a susținut premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, premierul a spus că guvernările PSD au reușit să consolideze postura României în NATO, iar Guvernul pe care îl conduce acum va continua să facă acest lucru. 

Ea a precizat că prin programul de guvernare al PSD-ALDE, Guvernul alocă pentru al treilea an consecutiv 2% din PIB pentru Apărare. 

Premierul și-a cerut scuze în numele celor care voiau ca ședința să fie una dedicată evenimentului, dar pe care Iohannis a tranformat-o într-un eveniment politic.

"Regret că acest eveniment a fost transformat de către președinte într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, ca prim-ministru, tuturor celor care se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major", a fost replica premierului către președinte.

+++

UPDATE 14.40 "Ne-am respectat angajamentele în cadrul Alianței, dar proba de foc au dat-o militarii care luptă sub steagul NATO. La acești eroi români căzuți sub steagul NATO trebuie să ne gndim și noi, decidenții politici, când luăm decizii în cadrul Alianței", a susținut Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus că este mândru de faptul că partidul pe care îl conduce "a avut un rol major" în eliberarea României de sub dominația sovietică, afirmând că  asta dovedește că "un partid mare poate face lucruri mari".

Dragnea a mai spus că Guvernul PSD a majorat pensiile și salariile militarilor, a alocat 2% din PIB pentru Apărare, iar rezerviștii nu vor mai fi nedreptățiți. Dragnea a spus că ar fi vrut să discute cu președintele despre aceste probleme, dar, după discursul pe care l-a auzit, "îmi dau seama că ar fi un demers inutil".

Tododată, Dragnea a anunțat că din cauza unei erori protocolare, premierul de la acea vreme care a semnat aderarea la NATO, Adrian Năstase, nu a fost invitat la ședința solemnă.

+++

UPDATE 14.30  "În fața tentativelor de reabilitare a dreptului forței de către actori cu predispoziții hegemonice este necesar ca multilateralismul și beneficiile perene ale unei ordini globale bazate pe reguli să fie redescoperite și reafirmate, iar încrederea reciprocă și solidaritatea democratică a popoarelor pe cele două părți ale Atlanticului să nu se diminueze", a susținut Călin Popescu Tăriceanu.

+++

"Istoria ne-a demonstrat că principiile democratice față de securitatea aliaților reprezintă esența proiectului euro-atlantic și cheia succesului minsiunilor NATO. Pentru țara noastră nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului. (...). Cu atât mai condamnabile sunt actualele acțiuni ale majorității PSD, care, cu asaltul fără precedent în utimii 30 de ani la adresa statului drept, riscă să fragilizeze statutul țării noastre în Alianță și în UE", a spus președintele în plenul Parlamentului.


El a criticat din nou modificărie din justiție în folosul unor persoane, acuzând guvernarea că are alte politici decât cele de care are nevoie țara.

"Modificarea legilor în folosul unor persoane, demogogia, atacurile la adresa stabiității economice și finaniciare, creșterea inflației și devalorizare monedei naționale, arbitrariul și lipsa de profesionalis, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, consolidarea justiției, responsabilitatea în economie, nu infrastructură, nu acestea sunt politicile PSD. Guvernarea PSD, vă spun acum, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și cu diletantismul, vulnerabilizează România. În contextul în care țara noastră are toate atuurile pentru a fi un pilon al democrației, PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic", a mai spus el.

Subliniind că România și aliații se confruntă cu amenințări tot mai complexe, atât clasice, cât și asimetrice și hibride, provenind din multiple direcții strategice, care tind să afecteze în moduri tot mai subtile NATO, șeful statului a criticat "lipsa de respect manifestată de PSD față de Armată".

Această lipsă de respect "a culminat cu demersul de a contesta în justiție decretul de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării".

"Instanța de judecată a respins această acțiune nefondată a PSD, care a pus Armata României într-o situație delicată din rațiuni strict și numai politicianiste. Dacă adăugăm și incapacitatea de a moderniza legislația în domeniul securității naționale, avem doar câteva aspecte care arată incompetența PSD și o profundă neînțelegere a ceea ce înseamnă să conduci un stat în care cetățenii sunt cu adevărat bine protejați", a susținut Iohannis.

"Țara noastră acționează constant și consecvent pentru a-și consolida profilul în cadrul Alianței, pe mai multe dimensiuni strategice: politică și diplomație, apărare, intelligence și comunicare strategică, ceea ce dă o pespectivă clară obiectivelor pe care ni le propunem în NATO.Trebuie să înțelegem însă cu toții că apărarea colectivă începe acasă și necesită investiții, atât în resurse umane, cât și în capabilități militare din partea fiecărui aliat...Guvernului și Ministerului Apărării Naționale le revine rolul de a pune în practică, prin programe coerente, Strategia de Înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanțare. Din păcate, faptele demonstrează cu totul altceva: proceduri de achizițe anulate sau contestate în justiție de chiar cei care le-au inițiat și o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea națională, cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetența guvernanților, stimați parlamentari, riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele și responsabilitățile în cadrul NATO", a mai spus președintele.

În timpul discursului său, opoziția l-a aplaudat, în timp ce puterea l-a huiduit și l-a fluierat.