Președintele a declarat sâmbătă că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i explica motivația care a stat în spatele deciziei de a bloca declarația UE privind mutarea ambasadelor din Israel.

Întrebat de decizia MAE de a bloca o declarație comună a UE, președintele Klaus Iohannis a afirmat că e încă un exemplu că PSD guvernează ”foarte prost”.

”Ei s-au folosit, acești pesediști, s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu Președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut și salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche și iese prost, iese foarte prost fiindcă prin blocarea unei declarații, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesediști că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Așa ceva nu se poate! Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, o guvernare nefundamentată, să ia din ce în ce mai des anumite decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului și nu de la nivelul Guvernului și să ne readucă în marginea Europei. Românii își doresc ceea ce am spus și eu de multe ori, românii își doresc să fie parte integrată din nucleul Europei. Românii nu își doresc să aibă abordări eurosceptice sau anti-europene”, a afirmat șeful statului.

Iohannis e convins că astfel de inițiative sunt dictate de la nivelul partidului, nu al Guvernului și i-a acuzat pe ”pesediști” că riscă să ne scoată din Europa. 

Președintele a mai spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i spune ”ce și cum s-a discutat și care a fost motivația” pentru blocarea declarației. 

Referitor la mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a precizat: ”Nu s-a făcut niciun pas, Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct, indiferent cine ce spune”.