Președintele Klaus Iohannis a explicat marți, la Sibiu, de ce nu a fost invitată Viorica Dăncilă la Summitul informal de joi.

”Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituțională a României este de așa natură că reprezentantul României în Consiliul European este președintele țării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitații pentru Consiliul European doar președintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European și face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitații le face președintele Consiliului European, care este domnul Tusk", a explicat Klaus Iohannis, aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summit, relatează News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns de faptul că nu a fost invitată la Summitul de la Sibiu, Liviu Dragnea susținând că Iohannis nu a chemat-o din "lipsă de patriotism".

"Toată discuția este una puțin artificială și izvorâtă din faptul că nu se cunoaște prea bine arhitectura constituțională a Românei. Nu este nici o rea-voință, nici o rea-credință, pur și simplu aici este locul președintelui, în Consiliul European, și noi ne întâlnim aici ca să lucrăm și să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituțiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranță, cetățenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta și ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul și atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă", a mai spus președintele, adăugând că ”cine dorește să participe la partea de distracție este invitat la concert în Piața Mare, la liber".