Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că în relația cu Republica Moldova, România va continua doar proiectele de sprijin dedicate direct cetățenilor.

"În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi", a spus Iohannis.

El s-a arătat sceptic în privința noului Guvern de la Chișinău.

"Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică", a mai adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis a punctat și că țara nostră va relua cooperarea deplină "doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern".

Iohannis a mai spus că România va acorda o deosebită atenție dezvoltării în continuare a parteneriatelor și relațiilor strategice sau speciale cu Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit, Turcia sau Israel, alături de cele cu toți vecinii noștri direcți.