Președintele Klaus Iohannis este încrezător că Parlamentul va găsi "cele mai bune soluții" în privința recunoașterii de către România a drepturilor familiilor formate din cupluri de același sex și admite că această temă este una "complicată".

"În privința deciziei de la CEDO. Este o temă complicată pentru România, știm asta, am văzut deja reacțiile publice, însă este o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul și sunt convins că se vor găsi formate în care această temă va fi dezbătută cu multă responsabilitate și, într-un timp rezonabil, cred că se vor găsi cele mai bune soluții", a fost reacția lui Klaus Iohannis.

CEDO a pronunțat marți o hotărâre în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii contra României, iar țara noastră trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația Accept.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

"Niciunul dintre argumentele Guvernului privind căsătoriile între persoane de același sex nu e mai important decât interesul reclamanților de a le vi recunoscută relația", se arată în decizia CEDO.

"În conformitate cu legea română, o singură formă de uniune familială – căsătoria heterosexuală – este legal recunoscută. Mai multe încercări de a schimba această situație juridică au eșuat în Parlamentul României, iar Guvernul nu a dat niciun semn cu privire la intenția de a extinde accesul la protecția juridică pentru alte relații", precizează instanța de la Strasbourg. Reclamanții, ca și alte cupluri aflate în situația lor, nu au putut accesa numeroase drepturi  sociale și civile disponibile pentru cuplurile căsătorite și nu au putut beneficia de reglementări în privința proprietății, întreținerii și moștenirii.

Curtea a reținut argumentul Guvernului că aceste drepturi ar putea fi reglementate prin acorduri contractuale private, dar a considerat că argumentul e lipsit de detalii și, în orice caz, fusese deja respins în jurisprudența Curții.

CEDO spune că atitudinile negative din partea majorității heterosexuale nu pot cântări mai mult decât interesele reclamanților de a li se recunoaște relațiile. Recunoașterea uniunilor între persoane de același sex nu ar dăuna instituției căsătoriei, întrucât cuplurile de sex opusse pot căsători.