Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în ședința CSAT de miercuri, convocată pe tema noului coronavirus, s-a decis ca autoritățile să fie în alertă, urmând ca Guvernul să aloce bani pentru echipamentele necesare.

"Am condus ședința CSAT în care am avut o discuție aplicată cu privire la coronavirus. (...) Până în acest moment nu avem niciun caz confirmat de infecție cu acest virus în România. Nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgență medicală globală", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai precizat că toate statele lumii sunt vulnerabile, iar în CSAT s-a decis că instituțiile statului au luat din timp măsuri pentru prevenirea coronavirusului.

"Le-am cerut tuturor membrilor CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență. Sunt necesare eforturi concentrate pentru asigurarea măsurilor preventive. Am subliniat nevoia de comunicare eficientă în toate structurile, informarea permanentă a DSP, a medicilor de familie și a managerilor de spitale", a mai afirmat el.

"Am hotărât să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea potențialilor bolnavi la punctele de trecere a frontierelor", a mai declarat șeful statului.

CSAT a mai decis că Guvernul va aloca banii necesari pentru echipamente individuale de protecție, camere de izolare și medicamente.

De asemenea, va fi lansată o linie telefonică specială unde oamenii pot informa autoritățile cu privire la posibile cazuri de infectare cu coronavirus.

Iohannis a făcut apel și la jurnaliști să nu alarmeze populația și să informeze corect.

Totodată, el a subliniat că importantă e prevenția și i-a sfătuit pe oameni să acorde atenție igienei personale.

Miercuri, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat a ieșit într-o conferință de presă pentru a anunțat că nu există cazuri confirmate de infectare cu coronavirus. El a precizat că testele persoanelor care au intrat în contact direct cu italianul internat în Rimini sunt negative.

69 de persoane sunt în carantină și peste 4.000 sunt izolate la domiciliu.