Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară că epidemia COVID-19 în București și alte județe riscă să atingă în curând un prag alarmant. El a făcut apel la Guvern să urmarească în timp real situația secțiilor ATI.

"Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în București și în multe județe care riscă să atingă în curând un prag alarmant. În ciuda efoturilor medicilor, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. Suntem deja într-un val doi al epidemiei și e imperios necesar să inversăm acest pol. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să comunicăm și să-i facem și pe cei mai reticenți să înțeleagă gravitatea situației", a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

Iohannis a mai spus că a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și premierului Ludovic Orban să evalueze în timp real situația paturilor de la ATI și să crească capacitatea acestora în eventualitatea unor situații mai grave.

Întrebat de încurcătura datelor privind rata de infectare la mia de locuitori în București, Iohannis a replicat: "E ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea este urgentă nevoie de corelarea datelor și aștept ca Guvernul să clarifice urgent aceste probleme."

De asemenea, întrebat cine e vinovat de creșterea numărului de cazuri și dacă își mai asumă organizarea alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis a spus că evoluția COVID-19 nu este de observat doar la noi, ci la fel se întâmplă și pe plan european, fiind o "scuză ieftină" să se caute vinovați în rândul politicienilor. 

"Ar fi o scuză ieftină să căutăm politicieni vinovați. Guvernul, eu și autoritățile ne-am străduit să facem orice pentru prevenirea extinerii acestei pandemii. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situația critică cu locurile la ATI. Este clar că acum trebuie să luuăm măsuri mai hotărâte. Trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim. Dacă vrem o societate panicardă, care se ascunde, sau care își duce democrația mai departe. Esența democrației stă în alegeri libere", a replicat președintele.

Referitor la interzicerea evenimentelor private, așa cum premierul Ludovic Orban anunța luni că va propune, Klaus Iohannis a reiterat că anumite măsuri trebuie impuse pentru a stopa cât se poate creșterea infecărilor cu COVID-19.

Klaus Iohannis a mai declarat, legat de criticile Patriarhiei Românie aduse Guvernului pentru că a interzis pelerinajele, că el nu și-a dorit și nu s-a așteptat să asiste la "un dialog via media". Iohannis a adăugat că "un dialog între cele două mari instituții ar duce la soluții mai bune".

"Nu este nevoie acum de stare de urgență", a mai completat Iohannis, explicând că prin starea de alertă se pot institui cam toate măsurile de care este nevoie pentru a limita răspândirea COVID-19.

De asemenea, Iohannis nu consideră că bâlbele autorităților în privința datelor legate de evoluția COVID-19 au dus la un grad mare de scepticism în rândul populației.