Președintele a declarat că va respecta Constituția indiferent de ce se întâmplă.

Întrebat ce va face după decizia CCR privind revocarea procurorului-șef al DNA, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar, dar a ridicat problema statutului procurorilor.

"Eu sunt convins și voi acționa în consecință că procurorii trebuie să fie independenți... în niciun caz nu trebuie să fie controlați politic... nu pot fi în subordinea niciunui politician, fie el și ministru", a declarat Iohannis.

Șeful statului a explicat cum interpretează el articolul 132 din Constituție: "Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției".

Klaus Iohannis a precizat că ministrul are o autoritate în domeniu și trebuie "să folosească această autoritate pentru a apăra independența procurorilor, pentru a-i apăra în dezbaterea publică, fiindcă munca lor e extrem de dificilă".

El a mai spus că în niciun caz autoritatea ministrului nu înseamnă că procurorii sunt în subordinea ministrului Justiției.

Referitor la decizia CCR, președintele ia în calcul să respecte statul de drept, să-l întărească, cu respectarea Constituției: "Voi respecta Constituția indiferent de ce se întâmplă".

Întrebat dacă ar organiza un referendum în urma deciziei CCR prin care i se cere să o revoce pe Laura-Codruța Kovesi, Iohannis a afirmat că "o decizie a Curții Constituționale nu poate fi discutată prin referendum".