Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu cheamă încă partidele la consultări pentru formarea unui Guvern deoarece așteaptă să se creeze o majoritate în Parlament.

"Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi și Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlament. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun. Este foarte clar că încercările de a forma Guverne minoritare nu au dus la rezultate, deci nu pot să accept astfel de abordări", a declarat, joi seara, Klaus Iohannis.

Astfel, președintele a afirmat că chema partidele la consultările formale doar după ce "din discuții se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern".

"Abia atunci voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern", a continuat președintele.

PNL a discutat miercuri cu USR, iar astăzi cu PSD. 

Florin Cîțu a declarat că a fost ”o primă discuție bună” cu social-democrații.

El a spus că este ”interesantă” varianta de schimbare a premierului la doi ani.

”Eu cred că am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească, de exemplu situația pe care o vedem astăzi în România și pentru a găsi soluții pentru ceea ce avem astăzi în România. Avem o criză în sănătate, în energie și pentru acestea avem nevoie de un Guvern, de o guvernare stabilă. Dacă vom reuși împreună cu cei de la PSD să facem acest lucru, este OK”, a conchis prim-ministrul. 

 

”Cât sunt eu președinte al PNL nu vom face alianță cu PSD. Sunt un politician atipic, eu nu mint”,

 spunea în septembrie același premier.

Concluziile discuțiilor cu cele două formațiuni vor fi prezentate în forurile de conducere ale PNL pentru a lua o decizie privind viitorii parteneri de guvernare.

Întrebat dacă PSD nu mai e ”dușmanul poporului”, Florin Cîțu a evitat să răspundă.

”Eu cred că suntem pe un drum corect și dacă vom fi și cinstiți, și patrioți, acesta este drumul în care va duce formarea unei noi majorități", a spus și liderul PSD, Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu liberalii.

”Ați ajuns președinte peste un hoit politic. A ajuns PNL să miroasă a PNȚCD”,

zicea luna trecută Ciolacu.

În weekend vom lucra la un program de guvernare, a mai spus Ciolacu, precizând că ulterior se va încerca uniformizarea celor două programe de guvernare.

El a spus că PSD se duce la Cotroceni cu o propunere de premier, dar și varianta rotației de premier la doi ani va fi analizată. Alegerile anticipate rămân o variantă, a susținut Ciolacu.